Кой ще е виновен за нова газова война?

Снимка: експертру

Позицията на Брюксел по въпроса за руските газови доставки за Украйна за пръв път изцяло съвпадна с тази на Москва, твърди руският вестник в. „Комерсант“. Повиши се политическото налягане в газовата тръба – такава бе оценката на Русия и на Евросъюза, отбелязва всекидневникът.

Украинският президент Виктор Ющенко предложи в открито писмо на руския лидер Дмитрий Медведев да промени сключените през януари газови договори между „Газпром“ и украинския „Нафтогаз“, за да не допусне проблеми с транзита на гориво за Евросъюза. Същевременно посланикът на Украйна в ЕС предупреди, че Киев не ще може да доставя газ в Европа, ако „Газпром“ затвори кранчето, припомня изданието. Реакцията на Москва и на Брюксел бе еднаква – изявленията на украинските политици бяха наречени политически шантаж, изтъква „Комерсант“.

Вестникът припомня, че представител на Европейската комисия е нарекъл действията на украинската страна „открит шантаж“, имайки предвид, че при посещението си в Брюксел в началото на седмицата украинският министър на външните работи Петро Порошенко е поискал незабавно да бъде предоставена финансова помощ за украинския енергиен сектор.

Юшченко готви нова „газова война“, твърди „Комсомолская правда“. Строените в момента от Русия тръбопроводи „Южен поток“ и „Северен поток“, които заобикалят Украйна, ще се окажат много полезни в бъдеще, коментира вестникът. Според „Время новостей“ заради посланието на Юшченко вчера е била напрегната анмосферата на разговорите между руския премиер Владимир Путин и украинската му колежка Юлия Тимошенко в Ялта. Украинският Крим се бе подготвил за визитата на руския премиер, пише изданието и цитира лозунги, издигнати от активисти на опозиционната Партия на регионите: „Путин, не вярвай на Тимошенко!“, „Юля ще ви удари в гръб!“

По-късно Путин обяви, че Москва и Киев са постигнали компромис по въпроса за доставките на газ и са готови да преразгледат двустранните договори в тази сфера. Постигнатото споразумение предвижда „Газпром“ и „Нафтогаз“ да договорят нови обеми за следващата година. През 2010 г. Русия ще плаща за транзита на газ през Украйна с близо 60 процента повече от залегналото в предишни споразумения, каза Путин. Русия смята, че действащите газови споразумение с Украйна гарантират стабилни енергийни доставки за Украйна и Европа, подчерта той.

Руският премиер обаче не бърза да подкрепи Юлия Тимошенко, отбелязва „Росийская газета“, като припомня, че преговорите трябваше да се състоят преди месец, но бяха отложени. Веднага се появи версията, че Путин се е отказал да се среща твърде често с Тимошенко, за да не бъде изтълкувано това като подкрепа за нея от официална Москва по време на кандидатпрезидентската кампания в Украйна, пояснява официозът.

„Время новостей“ нарича посланието на Юшченко до Медведев „политическа игра“. Според руски експерт, говорил пред „Новие известия“, украинският лидер се е опитал по този начин да се намеси в преговорите между Путин и Тимошенко като някакъв „елемент в сянка“. Юшченко „засилва собствените си позиции в Украйна“, смята аналитикът. „Защото украинците ще поискат на предстоящите избори да им бъде обяснено кой е виновникът „Нафтогаз“, една от най-богатите компании, да банкрутира. По всичко личи, че Виктор Юшченко хвърля отговорността (…) върху Русия. Сиреч доста умело решава своите вътрешнополитически проблеми“, обяснява руският политолог пред „Новие известия“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.