Шестима могат да провалят Ромпуй като европейски президент

Херман ван Ромпуй. Снимка: ЕПА/БТА

Херман ван Ромпуй спечели надпреварата за поста на първи президент на Европейския съюз. Сега му предстои да постигне успех в работата си. Анализатори твърдят, че неговият успех или провал зависят до голяма степен от шестима ключови играчи в ЕС – лидерите на Испания, Франция, Германия, на Европейската комисия, на британската опозиция и на новата европейска дипломатическа служба. „От самото начало и докрай отношенията на Ван Ромпуй с по-големите европейски страни и с другите висши европейски представители ще бъдат наистина много важни. Той ще трябва да полага усилия и да не позволи да бъде погълнат от лидерите с по-голямо его от него“, казва Хюго Брейди, специалист от британския мозъчен тръст Център за европейски реформи.

Начело на списъка от политиците, които могат да помогнат на Ван Ромпуй да постигне успех в работата си или да го провалят, е испанският премиер Хосе Сапатеро. Той е на първо място, защото Испания ще поеме ротационното председателство на ЕС от 1 януари 2010 г. Теоретично Ван Ромпуй ще бъде движещата сила в ЕС по време на испанското председателство. Но Сапатеро вече даде ясно да се разбере, че няма да допусне да остане в сянка. Според европейските правила той също има правото да държи лостовете на властта в Брюксел.

„Страните членки все още искат ротационното председателство на ЕС да продължи да играе ключово важна роля и ще бъде точно така“, защото испански дипломати, а не екипът на Ван Ромпуй ще ръководят важни дебати, като срещите на посланиците в ЕС, казва Янис Емануилидис, анализатор от брюкселския мозъчен тръст Център за европейска политика.

Според политолози тази ситуация бързо може да породи сблъсъци, ако и Ван Ромпуй, и Сапатеро искат да говорят от името на ЕС. „Първият конфликт ще бъде за външната политика и за това кой какви компетенции, ръководна роля и визия има. Въпросът е кой пръв ще действа в случай на международна криза“, казва Пьотр Качински, европейски експерт от Центъра за европейски политически изследвания.

Сапатеро, например, твърди, че испанското ротационно председателство на ЕС ще работи за членство на Турция в съюза. Ван Ромпуй обаче в миналото е изразявал несъгласие с членството на Турция в ЕС. Но в четвъртък белгийският премиер показа, че не се плаши от конфронтацията и че ще се справя с лекота с новата роля на европейски координатор, като заяви: „Моите лични възгледи нямат значение. Ролята ми е да постигна консенсус“.

Ван Ромпуй ще трябва също така да дефинира отношенията си с други двама водещи представители на ЕС – председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и новия дипломат номер едно на ЕС – Катрин Аштън. И тримата ще трябва да представляват ЕС, когато се обсъждат важни въпроси, като има риск Аштън да се озове в положението на безгласна буква, притисната между Ван Ромпуй, Барозу и Сапатеро, казва Янис Емануилидис. Освен това в Европа все още не е ясно дали Ван Ромпуй или Барозу ще бъдат смятани за представители на ЕС пред света. Това също може да стане повод за сблъсък на възгледи. Запитан кой ще представлява Европа на световната сцена, френският президент Никола Саркози заяви: „Европейското единство ще е обликът на Европа пред света“.

И не на последно място Ван Ромпуй ще трябва да намери начин да се справи с най-влиятелните страни членки на ЕС – Великобритания, Франция и Германия. Саркози, който ръководеше ротационното председателство на ЕС през втората половина на 2008 г., е смятан в Брюксел за неуморен, динамичен лидер, който редовно критикува това, което смята за проява на некомпетентност на останалите председателства на съюза. Анализатори казват, че Ван Ромпуй едва ли ще избегне критиките на Саркози, ако направи погрешна стъпка. Германската канцлерка Ангела Меркел е възприемана като най-влиятелният политик в ЕС и е лидер на най-богатата страна членка на съюза. „В този момент Меркел е президент на Европа в политически план, а Ван Ромпуй ще трябва да намери начин да общува с нея“, казва Качински.

Лидерът на британската консервативна опозиция Дейвид Камерън, за когото се смята, че ще спечели британските парламентарни избори през май 2010 г., е язвителен критик на европейската интеграция. Така че, водещите политолози очакват рано или късно Лондон също да създаде проблеми на Ван Ромпуй. „Ако човек е на поста на Ван Ромпуй и се нуждае от консенсус, ще има големи проблеми да го постигне, когато новото британско правителство дойде на власт“, казва Янис Емануилидис.

Белгийският премиер ще се нуждае от цялото си дипломатическо изкуство, за да напредва безопасно сред всички тези дебнещи го опасности. Но Ван Ромпуй може поне да е сигурен в едно – ако успее, това ще е благодарение единствено на неговата политическа ловкост, а не на европейските правила. „Президентът на ЕС ще трябва сам да си изгради авторитет. Успехът му ще зависи от неговия собствен чар, който той ще трябва да прояви в конкуренция с толкова много хора“, казва Хюго Брейди.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.