Кризата в Украйна – първото изпитание за баронеса Аштън

Катрин Аштън. Снимка: Пресслужба на ЕП

Европа и Русия се замесват в ескалираща надпревара около Украйна, нейната ориентация, нейната стабилност и нейните съюзници. Дипломати, анализатори и официални лица от ЕС предупреждават, че положението може да се влоши рязко до седмици, което ще се превърне в ранен тест за управленческите способности на Катрин Аштън. Новият шеф на европейската дипломация едва ли ще има време да седне зад бюрото си на 1 декември, преди да се заеме с Украйна, която ще доминира информацията в компютъра й. Срещата на високо равнище ЕС-Украйна три дни по-късно ще отбележи международния й дебют като външен министър.

Предшественикът на Аштън, испанецът Хавиер Солана, бе изключително разочарован от влошаващата се политическа и икономическа криза и положението със сигурността в Украйна. След Нова година може да избухне нов рунд на отколешната газова война между Украйна и Русия, а това ще се отрази на насрочените за януари ожесточени президентски избори.

След това за лейди Аштън идват Иран, Афганистан, отношенията със САЩ, бюрократичните боричкания в Брюксел, непрекъснатите пътувания, месечното председателство на срещи на европейските външни министри, както и поемането на функциите на заместник-председател на Европейската комисия.

„Това е тежка работа“, заяви за „Гардиън“ служител на ЕС, който отбелязва, че Солана е прекарал две-трети от времето си в пътуване. Работата на Аштън ще бъде още по-трудна, тъй като правомощията и отговорностите й сега са по-големи, като се има предвид, че съвместява „де факто“ поста на външен министър с този на заместник-председател на Европейската комисия.

Освен Украйна, другият спешен въпрос за решаване, който ще бъде изпитание за Аштън, е Иран. През по-голямата част от последните 6 години Хавиер Солана и политическият стратег на ЕС, Робърт Купър, преговарят с иранците от името на Великобритания, Франция и Германия и тихомълком от името на американците. Не е ясно обаче дали Катрин Аштън ще запази тази водеща роля.

Директорът на Европейският съвет по външна политика Марк Леонард заяви за „Гардиън“, че това ще бъде истински тест за нейната власт. В Брюксел вече се водят битки между отделните фракции в европейската бюрокрация за това как да се организира, снабди с персонал и контролира новата външнополитическата служба, която представлява глобален дипломатически апарат. Аштън трябва да бъде двигател и лице на тази служба, а това е трудно начало, изтъква Леонард.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.