Ерика Щайнбах, която поляците мразят като Путин

Ерика Щайнбах. Колаж на полското списание „Впрост“

Най-забележимият проблем за германската канцлерка Ангела Меркел в началото на мандата на новото й правителство не е икономиката, нито една непопулярна война или опозицията, а високата 1,80 метра 66-годишна блондинка Ерика Щайнбах от нейния Християндемократически съюз (ХДС). Щайнбах, която водещо германско списание нарече „червен плащ за Варшава“, се превръща в пробен камък за усилията на Берлин да излекува раните, оставени от Втората световна война, особено в отношенията с Полша.

Щайнбах води кампания в подкрепа на германците, принудени да избягат на запад, когато Германия губи територии след поражението на нацистите. Тя е в центъра на спор за това дали да бъде назначена в ръководството на музей, посветен на тяхната съдба. Нейното лобиране в полза на изгонените, чиито семейства съставляват голяма група от населението на Германия, предизвика недоволство в Полша, където е смятана за защитничка на нацистите, за човек, който се стреми да представи германците като жертви на война, започната от техните водачи.

Щайнбах е родена в Полша по време на германската окупация. Баща й е служил там в Луфтвафе. Тя твърди, че Германия твърде дълго е петнила паметта на прокудените, и се опитваше да постави членството на Полша в ЕС в зависимост от изплащането на обезщетения за тези хора. Новите коалиционни партньори на Меркел – свободните демократи – казаха, че ще блокират назначаването на Щайнбах за шеф в музея, който тя се опитва да създаде от десет години. С това те засилиха натиска върху канцлерката, която трябва да избере дали да подкрепи свободните демократи или да рискува да разгневи Полша.

Съюзът на прокудените, който е движещата сила зад проекта за музей, оглавяван от Щайнбах, настоява тя да заеме мястото си в ръководството и призова тази седмица Меркел да подкрепи кандидатурата на Щайнбах. Щайнбах спечели подкрепата на Християнсоциалния съюз, баварския коалиционен партньор на християндемократите на Меркел, както и на значителна група от ХДС.

Все пак съседите на Германия имат основания за тревога, тъй като тя е подкрепяна от среди, които се стремят да омаловажат отговорността на Хитлер за войната. Тя си навлече омразата на поляците, след като през 1990 г. гласува против признаването на сегашната граница между Германия и Полша. Проучване, публикувано през март от полския вестник „Жечпосполита“, показа, че Щайнбах , която често разказва как е избягала на запад със семейството си след войната, е вторият чуждестранен политик след руския министър-председател Владимир Путин, от когото поляците най-много се страхуват.

То също така показа, че бившата цигуларка Щайнбах, сравнила предишното полско правителство с германските неонацисти, буди много повече подозрение, отколкото политиката на германското правителство. Заради лошата й слава в Полша, където тя беше оприличена на британския епископ Ричард Уилямсън, поставил под съмнение Холокоста, някои в Германия казват, че тя е по-известна зад граница, отколкото в родината си. Коментаторите обаче отбелязват, че Меркел не може да си позволи да я пренебрегне и че най-вероятно ще избегне вземането на решение, като остави незаето мястото в ръководството на музея, опитвайки се чрез компромис да спаси репутацията си у дома и в чужбина.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.