Загива ли нощният живот на Париж?

Елизабет Пино

Париж, чийто нощен живот години наред е привличал поколения любители на забавленията – от Ърнест Хемингуей до Джим Морисън, сега се слави повече с „вечерния си час“, отколкото с веселбите. Разочаровани нощни купонджии твърдят, че увеличаващите се ограничения, затварянето на нощни клубове или превръщането им в ресторанти, както и силното обществено неодобрение наистина много застрашават опитите им да се веселят. „Пуши ей там, сложи си чашата ето тук“ – постоянно ни хокат. Накратко, това е точно обратното на онова, което ни се прави, като излезем вечер“, каза Март Лазарюс, местен артист.

На пресконференция неотдавна собственици на нощни клубове, барове и ресторанти изразиха тревогата си от броя на отменените концерти, от случаи, когато пушачи бяха заливани с кофи вода, и от епитетите към всеки, дръзнал да потанцува в бар. Някои казват, че самата душа на парижкия нощен живот е изложена на опасност и според тях градът отстъпва пред Лондон, Амстердам, Барселона и Берлин.

„От около година полицията постоянно ни тормози и за най-малкия шум, който се вдигне навън. Наистина ни е тежко“, каза Морган дьо Ферлюк, собственичка на ресторанта „L’Emile“, който се намира в центъра близо до Лувъра. „Рискуваме да ни затворят, което ще е същинска катастрофа“, допълни тя. La Loco, дискотека с историческо значение близо до прочутото кабаре „Мулен руж“, бе превърната в ресторант. Заради оплаквания от шума бяха затворени „Le Batofar“, клуб за електронна музика, разположен на баржа, както и клубът „Paris-Paris“.

Няколко други бара пък загубиха правото да работят до късно и са принудени да затварят в 2 ч. вместо в 5 ч. сутринта. Бар на оживената улица „Монторгьой“ бе затворен за осем дни, защото изпрати последния си клиент в 2.20 ч. вместо в 2 ч. Бумът в цените на недвижимите имоти преобрази места, прочули се като символи на веселието и купона като площадите „Пигал“ и „Бастилията“. На всичко отгоре, има безброй много оплаквания от живеещите наблизо, които се дразнят от частните партита или от пушачите, принудени да излизат за цигара навън заради забраната да се пуши в клубове и ресторанти.

Организатори на събития, електронни музиканти и други меломани изливат гнева си в интернет пространството. В началото на октомври се появи петицията „Когато нощта тихо замира“, която към средата на месеца бе подписана от 12 000 души, 2000 от които от средите на изкуството. „Имаме невероятен успех“, заяви пред Ройтерс Ерик Лабе, един от авторите. „Настроението на хората се приповдига“. На 31 декември петицията ще бъде изпратена на кмета на Париж Бертран Деланое, на шефа на полицията, както и на министрите на вътрешните работи и на културата.

Авторите предлагат да се обособи „квартал на забавленията“ и молят за финансова подкрепа за монтирането на звукоизолация в по-малките заведения. „Не искаме да създаваме проблеми. Всъщност правим Париж едно по-добро място, държим се дружелюбно, подпомагаме културата и оставяме хората да си живеят живота“, заяви Лионел Бансмун, който държи популярния клуб „Барон“.

От своя страна от кмеството създадоха уеб-сайта Нощен живот в Париж, с който цели да възвърне славата на Париж като град с бурен нощен живот. Представители на общината, префектурата и любители на забавленията се събраха на първа среща преди десетина дни. „Нека да се обединим и да помирим нощните птици и старчетата“, каза Жан-Бернар Бро, който отговаря за туризма в общината. „Няма нищо по-тъжно от град, който дърпа пердетата в 8.30 вечерта“.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.