Простаци на пътя – 5 случая

На такова задръстване отворковци обичат да задминават в насрещното движение. Снимка: Булфото

Една нация си личи по уличното движение, твърдят хората, обикаляли по света. От тази гледна точка България не изглежда добре. Колкото се спазват правилата за улично движение, толкова и законите въобще.
Но повече дразнят не нарушенията, а нахалните простаци на пътя. Те са навсякъде и са много.

1. Оня отзад, дето ти светка с фаровете

На всеки се е случвало – караш с максималната скорост в най-лявата лента по магистрала или булевард, а зад теб се лепва някой на 5 метра разстояние и започва да ти светка с фаровете. Вдясно от теб – коли, няма как да се мръднеш. Пред теб – пак коли на минимална дистанция. Но простакът зад теб ти светка, ли светка и виждаш в огледалото как прави жестове и псува. Къде да отидеш? Да хвръкнеш във въздуха, за да освободиш място на простака? Няма изход. В случая простакът е и тъпак. Търпеливо чакаш да се разредят колите вдясно, да се прибереш в дясната лента, така че простакът да се придвижи малко по-напред. Иначе няма да спре да ти досажда. И като се разминавате, не го поглеждай. Той е пациент, не трябва да му се обръща внимание. Диалог с такъв не се води дори с жестове. Може да стане катастрофа, като се залисаш да се псуваш със 120 км в час.
Да, у нас се срещат често заспали шофьори, които карат в лявата лента със 70-80 км в час и пречат на идващите отзад. Но те са друга категория, по-разнообразна. Простакът по правило ти светка дори когато караш със 130 и пред теб и до теб е пълно с коли. В Германия например, за такова просветване с фаровете няма само глоба. Могат да те вкарат в съда за рекет над участници в движението и за създаване на опасност на пътя. Достатъчно е човекът, на когото си светнал, да вдигне джиесема и да съобщи на полицията. Тукашните простаци не се притесняват – нямат проблеми с полицията.

Инцидент на магистралата при висока скорост на мокър асфалт. Слава Богу, без сериозни последствия. Снимка: Булфото

Пишещият тези редове е пропътувал около 8000 километра в Западна Европа и 5000 километра в САЩ. За толкова път веднъж само в Германия ми се случи някакъв да ми светне с фаровете отзад за кратко. И той не беше германец, а някакъв чужденец, не погледнах какъв точно номер имаше. Иначе по немските магистрали няма ограничения на скоростта (изключение в Европа). И като задминавам разни камиони със 130-140 (според скромните възможности на моята кола), виждам в огледалото как зад мен се нарежда една редица аудита и беемвета, но никой не светка, търпеливо спазват зад мен дистанция. Като задмина камионите и се прибера вдясно, колоната от лимузини профучава бързо напред.
В САЩ пък е направо скучно – всички се движат по магистралите с една и съща скорост. Почти никой не задминава, освен някакви по-бавни камиони. В лява, в дясна лента – повечето карат с една и съща скорост, до 6-7 мили по-висока от максималната. Не изскачат простаци-състезатели да създават напрежение.

2. Задминаващият отдясно

Тоя род простаци са особено опасни. Караш си в средната лента, а до теб в най-дясната профучава някой, набутва се на метър-два пред теб, защото си мисли, че дистанцията, която си оставил от предната кола, е специално да му направиш място на него. След малко се пъха в най-лявата лента по същия начин, после кривне пак в най-дясната и задминава на зиг-заг. Демек – тия простаци само ми пречат. Всъщност простакът е той. И е много опасен. Защото повечето шофьори внимават за задминаващи коли отляво. А простакът атакува отдясно.

3. Задминаващият в насрещното

Задръстване, дълга колона от коли пъпли бавно на двупосочен път, а отляво се понася мощно някое ауди осмица или джип БМВ Х5 да задминава в насрещното. Сякаш се подиграва – къде ще ви чакам, бе балъци, майната ви. И балъците си чакат в колоната, а отворкото дава газ в насрещното. А отсреща идат коли. И като няма какво да правят, отбиват на банкета, да дадат път на простака. Простакът е самодоволен, продължава. Но ако срещне камион насреща, няма как, бута се вдясно и някой от балъците му прави път да се прибере в колоната.

4. Оня, дето изпреварва с 200 км в час

Тия простаци са най-опасните. Караш със 120 км/ч, а край теб минава някакъв, сякаш седиш на едно място. Няма никаква разумна причина да се кара с 200 по магистралата (и дори с 300 км/ч – виж клипа). Тук е България. Магистралата не е като в Германия или САЩ. Има неравности, дупки, изскачат животни, има шофьори с друг тип нервна система, които правят необясними движения на пътя. И тази скорост се превръща в убийство. Но трагичното не е, че самоубиецът, който е надул с 220, ще загине. Трагичното е, че ще убие други хора. С такава скорост при някакъв инцидент той просто прехвръква през мантинелата и удря нищо неподозиращ нещастник, който си кара по правилата. Има такива случаи вече. Или удря друга кола в собствената лента и други загиват от простащината му. Един такъв състезател неотдавна, задминаващ в дясната аварийна лента на магистрала „Тракия”, блъсна спряла кола и уби хората в нея. Простакът остана жив.

Простаците се състезават и в София. Застани нощем на „Цариградско шосе” и ще се ужасиш как и в двете посоки дори близо до „Орлов мост” някакви джипове и аудита фучат с по 180, вместо с разрешените 80 км/ч. При най-малка изненада на пътя, този вероятно друсан или пиян шофьор, или обикновен простак, ще изхвърчи в локалното и ще погуби случайно минаващи. Подобен идиот уби приятеля си, популярния тв-водеш Кембъла на същото „Цариградско шосе” една сутрин. Заби се в стълб с висока скорост и Кембъла, който е бил на седалката до шофьора, загина.

5. Псуващият жените на волана

Най-колоритният простак от всички простаци на пътя е оня, който псува жените на волана. „Айде, ма овцо!”, крещи простакът, отворил прозореца, да покаже превъзходството си на мъж и шофьор, докато някоя неопитна дама се мъчи да направи маневра. „Къде караш, ма, да ти е… майката” – друга позната реплика. Жените са по-бавни зад волана (макар че има изключения, които могат да засрамят мъжете), по-трудно им е да паркират или да правят маневри. И това е удобен повод за простака да покаже мъжкото си превъзходство. Да псува жена не е „привилегия” само на мутра или на аналогичен нискообразован простак. Неотдавна като такъв се прояви Данчо Караджов, фронтменът на група „Сигнал”, като напсува на софийска улица в същия стил една дама („А ма, да ти е.а майката, тъпачка… Искаш ли да ти бия два шамара, ма, мутра тъпа?”), която имала неблагоразумието да се изпречи с колата си пред мерцедеса му. Историята стана известна, защото дамата описа случая във вестник (виж тук).

Пътни полицаи. А контрол никакъв, само рекет и заяждания. Снимка: Оля Желева

Простакът на пътя се проявява по още много начини. Няма смисъл да се изреждат всичките. По-тревожно е, че процентът на простаците е висок… И може да намалее рязко, ако има сериозен пътен контрол за състезателите с над 200 км, за задминаващи в насрещното и т. н. Едни камери стигат на пътя. Но контролът е в ръцете на други едни простаци, което е цяла отделна тема…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.