И Путин се обяви за консерватор като Бойко Борисов…

Партията на Путин и Медведев „Единна Русия” обяви на конгреса си, че официалната й идеология е консерватизмът.

Путин, бившият офицер от КГБ, премиерът, който командва олигарсите, частните компании, цените дори, е консерватор.

Странно, но и българският премиер Борисов, също е обявил, че е консерватор (виж тук страницата му във „Фейсбук”).

И двамата обичат да командват.

Путин е силна ръка. И Борисов е силна ръка. И двамата имат черен колан. Но на Борисов ръката е по-силна и е по-едър. И има по-висок чин – генерал. Произведен набързо от капитан. Царя я свърши тая работа, за да зарадва народа.

Партията на Путин развива концепция за руски консерватизъм. Той бил – да съхраним богатите си исторически традиции. Може би това включва изграждане на положителен образ на Сталин, каквито опити се правят напоследък.

Руският консерватизъм бил още – да се развиваме, но не по някакви радикални пътища. Означавал също духовност, патриотизъм и уважение към родината, живот без революции. Така го обяснява председателят на Висшия съвет на партията Гризлов.

За Русия тази партия е нещо като продължение на КПСС. Има си и комсомол – младежко движение, което не се държи хич консервативно и току окупира посолства, напада по най-различни начини опозицията и т. н.

А как у вас? – питат руснаците. У нас – тоже. ГЕРБ е аналог на „Единна Русия”. С десни антикомунистически лозунги по комунистически. И в двата случая тези партии са извикани от една народна мечта за силна ръка. За един, дето да ги наказва, да ги вкара в затвора (там – в Сибир, тук – в Белене).

И такъв се появи насреща – Бойко Борисов. Вярно, не е бил офицер от службите като Путин, а пожарникар, който до 1990 г. е бил член на БСП, преименуваната БКП. Сега обаче говори против комунистите.

Че откъде да се вземат консерватори в Русия и България? Все отнякъде трябва да дойдат…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.