Белград е раздвоен след непризнатите избори в Косово

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

В партиите от управляващата в Сърбия коалиция има различни становища за отношението към институциите, които ще бъдат формирани след местните избори, състояли се на 15 ноември в Косово и Метохия, на които в три общини победиха сръбски листи. Партията Г17 плюс смята, че към спечелилите сръбски листи трябва да се прояви абсолютно същото отношение, включително във финансов план, каквото е отношението на Белград към местните общности в Северно Косово и че би било погрешно да се дискриминират сърбите северно и южно от река Ибър. Снежана Грубиешич, председател на парламентарната група на Г17 плюс в сръбския парламент, казва, че това е постижимо „с малко повече комуникация, взаимно разбирателство и координация“. „Сърбите южно от Ибър заслужават всякаква помощ и подкрепа и не трябва да бъдат осъждани за това, че този път помислиха малко повече за себе си, отколкото за големите теми, като статута“ на Косово, каза г-жа Грубиешич.

В Социалистическата партия на Сърбия (СПС) подчертават, че трябва да бъдат разбрани нуждите на хората, които живеят в Косово, но трябва да бъде разбрана и необходимостта държавата Сърбия да канализира сътрудничеството изключително през институциите на ООН и ЕУЛЕКС. Председателят на Изпълнителния съвет на СПС и председател на парламентарната група на социалистите в сръбския парламент Бранко Ружич каза за „Политика“, че „сътрудничеството с тези международни институции е поле, на което може да се разговаря за възможно решение, защото не са възможни никаква комуникация и сътрудничество с така наречените институции на Косово, тъй като това не е държавническо отношение към проблема, в който се озовахме“.

Горан Арсич от Демократическата партия, началник на Косовски окръг с централа в Грачаница, подчертава, че тези избори са нелегитимни и очаква от властите в Белград да не сътрудничи с „тези така наречени представители, защото това няма да направят и представителите на местната власт, избрани на 11 май миналата година“. (Тогава в Сърбия се състояха парламентарни и местни избори, в които бяха призовани да участват и сърбите в Косово – бел. ред.)

Същата позиция има и Сръбската прогресивна партия, чийто заместник председател Александър Вучич остро казва: „Ние имахме законни сръбски избори, а какво ще прави (премиерът на Косово Хашим) Тачи с неговите сърби, си е негова работа. Сърбите на Тачи не ни интересуват“. Вучич заключава, че в бъдеще сръбските власти ще трябва много повече да работят за сръбския народ в Косово, ако искат да имат какъвто и да е авторитет. „Ако не, такива неща ще се повтарят“, казва Вучич. Сузана Грубиешич обаче подчертава, че това, че смятаме тези избори за незаконни, е абсолютно оправдано, но има всекидневен живот и не би трябвало хората, които участваха в изборите и тези, които издигнаха листи, да бъдат упреквани. „Особено не хората, които победиха на изборите, защото съм сигурна, че ще направят максималното да облекчат живота на своята местна общност, т.е. на съседите си сърби“, казва тя.

Тестът за отношението на държавните институции към новосформираната местна власт ще бъде най-тежък в Грачаница, където ще съществуват паралелни институции, държани от сърби. Тоест, наред с властите, формирани след изборите през май миналата година, ще бъде формирана и власт, която ще бъде избрана с мнозинството от гласовете на изборите, организирани от институциите в Прищина. Председателят на Областния комитет на Сръбското движение за съпротива Ранджел Нойкич, чиито представители под името на други партии имаха свои кандидати в Щръпце и Косовско Поморавие, казва, че броят на участвалите в изборите сърби не е за пренебрегване и че политиката на оцеляване на сърбите би трябвало да се води чрез синхронизирани действия на Белград и новоизбраните представители. Сега стана ясно, че сърбите южно от Ибър не искат да изпълняват политиката на Северно Косово, „която Белград упорито налага на тукашното население“ казва той.

Макар в управляващата коалиция да подчертават, че позицията на правителството е ясна във всички сегменти на политиката спрямо Косово, опозицията смята, че Белград трябва да води ясна политика. Председателят на Областния комитет на Демократическата партия на Сърбия Вуко Антониевич подчертава, че „ако държавното ръководство открито и искрено бе казало на народа, че този, който отиде до урните на 15 ноември, руши суверенитета и териториалната цялост на държавата Сърбия, сега Брюксел и Вашингтон не биха могли да манипулират световната общественост, представяйки данни, че в изборите са участвали 25 процента от сърбите“.

И председателят на Координационния комитет на Сръбската радикална партия в Косово Любомир Крагович смята, че държавата е трябвало да бъде ясна и конкретна, а не мълчаливо да гледа на много събития в Косово. „Сръбските власти трябваше да кажат ясно, че ще санкционират всички онези, които нарушат държавната Конституция, т.е. онези, които се присъединят към сепаратистката албанска върхушка“ – това е позицията на лидера на сръбските радикали в Косово.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.