Министър и ректор „за“ и „против“ ВАК и атестирането на професори и доценти

Доц. Сергей Игнатов. Снимка: Сайт на НБУ

Проектозаконът за развитие на академичния състав ще отмени Закона за научните степени и звания, съобщи новият министър на образованието Сергей Игнатов и веднага предизвика противоречиви мнения.

Законът предвижда закриването на Висшата атестационна комисия (ВАК). Всички процедури за защита на докторат, доцентура и професура се връщат към университетите или в структурите на БАН. „За защита на дисертациите университетите ще назначават научно жури от пет души, като поне трима трябва да са външни на университета. Висшата атестационна комисия се закрива, като на нейно място се създава една малка апелативна комисия, която ще следи законосъобразността на провежданите процедури, но не ги провежда”, заяви министър Игнатов. Според него законът е рамков, той предвижда повечето неща да се случват според собствените правилници на университетите. Основно изискване за заемане на академична длъжност е наличие на докторска степен.

По повод този проектозакон ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев каза пред агенция „Фокус“:

Проф. Иван Илчев. Снимка: e-vestnik

„Академичният съвет на Софийския университет на последното си заседание изказа сериозна тревога да не се допусне профанизирането на званието, на възможността да се избират доценти и професори. В Румъния направиха това преди три-четири години и за една година избраха към 7000 професора. В Румъния се е наложило с нов законопроект да им отнемат това звание. Да не се стигне до това положение, навремето си спомням, президентът Желю Желев, когато ставаше въпрос за връщането на земята в реални граници, възторжено каза, че след шест месеца след приемането на този закон, България ще си има своите истински фермери. Знаем какво стана в последните 20 години в областта на селското стопанство, така че трябва да бъдем по-внимателни. Трябва да има някаква институция, която да налага задължителни държавни изисквания за определени степени и звания, тоест трябва да има институция, която да налага задължителни стандарти в областта на науката. Трябва да имаме национален критерий. Приравняването на изследователските степени със степените доцент и професор не е много логична стъпка, тъй като все пак професорът се занимава с изследвания, докато старшият научен сътрудник в БАН понякога върши преподавателска работа“, казва в заключение проф. Иван Илчев.

По информация на агенция „Фокус“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.