Братът на президента всява страх в Афганистан

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩ

Той нарича себе си „безскрупулен търговец“, класически посредник, който маневрира в тъмния и опасен свят на разузнаването, пълен с племенни интриги и, както твърдят някои негови критици – с наркотици и оръжия. Ахмед Уали Карзай освен това е половина брат на атакувания президент на Афганистан, чийто международни партньори смятат, че е от съществено значение братът да бъде премахнат от политическата сцена на страната, ако новоизбраната администрация трябва да докаже, че иска добро управление. До момента президентът Хамид Карзай отказва да отстрани брат си, освен ако се намери неоспоримо доказателство, че е извършил нещо нередно.

Независимо дали това, което се твърди за него, е истина, 48-годишният брат на президента се е превърнал в символ на връзкарството и в гръмоотвод за критиките на всички прегрешенията на администрацията на Карзай. Макар че официално той е само член на съвета на провинция Кандахар, Ахмед Уали Карзай е един от най-влиятелните мъже в Афганистан – и един от най-противоречивите. Поне шестима от дългогодишните му приятели отказаха да споделят детските си спомени за него пред Асошиейтед прес, страхувайки се, че това ще им докара проблеми.

Миналият месец „Ню Йорк таймс“ писа, цитирайки настоящи и бивши американски служители, че ЦРУ е плащало на Карзай за редица услуги, включително за помощта му при вербуване на войници за паравоенна част, която действа под ръководството на ЦРУ в и около Кандахар. Сенатор Джон Маккейн, виден републиканец в Сенатската комисия за въоръжени сили, заяви, че за доброто на страната по-малкият брат трябва да напусне Афганистан.

В пищно украсения си дом в южната част на Афганистан, където талибанските бунтовници отново са много активни, президентският брат ядосано отхвърли познатите обвинения срещу него. Той каза, че репутацията му се петни от неговите политически и племенни врагове. Ахмед Уали Карзай нарече „нелепи“ твърденията, че бил на заплата в ЦРУ. В същото време без притеснение призна, че работи с американците, канадците и британците, както и че дава информация на „всеки, който се нуждае от помощта ми“.

Афганистанците по улиците на Кандахар твърдят, че охранителите на Карзай често ги викат да оправят спорове и че понякога те действат със сила. Хората обаче се страхуват да си кажат имената. Обвиняват Ахмед Уали Карзай, че пази местните бизнесмени, с които го свързва племенно приятелство, че контролира полицията и че дава заповеди на кмета на Кандахар. Президентът и брат му са сред седемте синове на Абдул Ахад Карзай, старейшина на половин милионното племе попалзай. Бащата бе застрелян в Куета. Въпреки че виновниците така и не бяха заловени, Ахмед Уали Карзай обвинява талибаните за смъртта на баща си.

Преди няколко десетилетия Ахмед Уали Карзай бе просто поредният непознат афганистанец, който след нападението на СССР през 1979 г. напуска родната си страна. Заедно с голяма част от семейството си той се озовава в Съединените щати, където те стават собственици на ресторанти в Сан Франциско, Бостън, Чикаго и Балтимор. Той управлява ресторант в Чикаго, просъществувал до 1992 г. Ахмед Уали става известен, когато Хамид Карзай е избран начело на временното правителство след падането на талибаните през 2001 г. Живее като крал, със същински кралски двор, прави благодеяния, наказва критиците и възнаграждава приятелите си. Ахмед Уали с готовност признава, че властта му се дължи на името на брат му. „Да, аз съм влиятелен и силен, защото съм брат на президента“, каза той. „Това е страна, управлявана от крале. Техните братя, братовчеди, и синове – те всички имат власт. Това е Афганистан. Страната ще се промени, но не и за една нощ.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.