Каква радост, че Бареков е аут от бТВ. И Валерия Велева даже писа за него…

Изгонването на Бареков от бТВ беше посрещнато с неочаквана радост от повечето зрители. Поне по коментарите в Интернет може да се види, че 9 от 10 мнения под новината обясняват, че Дудука, както беше наричан Бареков, е срам за журналистиката и бТВ са се отървали от нещо лошо.

Оказва се, че един журналист и едно предаване като сутрешния блок на бТВ могат да имат висок рейтинг дори когато водещият е мразен и дразнещ. Мнозина го гледат, защото искат да видят каква простотия ще им поднесе водещия, как ще се хвърли с наколенките пред някой политик. И по това си правят изводите накъде духа вятърът в държавата… Така че рейтингът не винаги означава нещо положително.

С какво дразнеше Бареков? Ако се обобщи накратко – със слагачество и заиграване с политиците. Екранът има това свойство да увеличава – не само всеки жест и всяка мимика, но и всеки намек. Всеки опит да излъжеш нещо, да внушиш нещо на зрителя, се усеща, когато го прави нахакан младок с високо самочувствие без покритие. Бареков не беше от най-опитните лъжци. Като се заиграваше с политиците, си личеше. За услужливостта му към Бойко Борисов започнаха да го подиграват.

Неофициално в журналистическите среди се говори, че сега премиерът направил всичко възможно да защити Бареков да остане в бТВ. Но въпреки ходатайствата телевизията се раздели “приятелски” с водещия. Какво точно се крие зад това, няма да стане ясно. Но при всички случаи се търсят аналогии с Коритаров. Бареков точно като него си създаде образа на журналист, който се изявява като политически и бизнес брокер, а не си гледа професията.

Съмненията за корупция излязоха в различни коментари и статии. Че Бареков имал джипове, охрана. Зрителят и читателят много добре знаят, че журналист, който кара джип за 120 000 лв., нещо не му е чист косъма. И не са много такива…

В професионалните среди се знае за случай с главен редактор, който преди няколко години беше изгонен тихомълком от един от големите всекидневници, защото бил уличен пред издателя във взимане на пари, уж като консултант за нещо си. А всъщност… Никой нищо не каза тогава – разделиха се “приятелски”.

И сегашното приятелско разделяне с Бареков е много странно.

Странно е също, че друга една журналистка от барековата школа – Валерия Велева – написа в “Труд” забележителна статия, в която изсипва всички съмнения за напускането на водещия. Ами че това са неща, които не се знаят от вчера. Защо сега ги пише Велева, откак го изгониха?
Най-забележително е обаче едно изречение на Велева – че Бойко Борисов “парирал рязко в ефир опитите му за “слагаческо поведение”. Това го пише журналистката, която омеси баница на премиера след изборите и обикаляше с нея да му я връчи. И чиито статии за Борисов надминават онези навремето за Тодор Живков…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.