Британската полиция арестува чернокожи, за да им взема ДНК

Великобритания,полиция

Полицаи в Лондон. Снимка: топнюз

Британската полиция редовно арестува хора само за да запише тяхната ДНК в националната база данни, пишат водещите британски вестници „Таймс“, „Гардиън“ и „Индипендънт“, като се позовават на доклад на правителствената Комисия за човешка генетика. Според независимата комисия три четвърти от чернокожото население на Великобритания, на възраст между 18 и 35, е вече в регистъра. Разкритията ще разпалят дебати за националната база данни, която е най-голямата в света, предупреждава „Таймс“.

Британската комисия критикува разширяването на регистъра и поставя под въпрос неговата ефективност в разследването и разкриването на престъпленията. Според председателя на комисията Джонатан Монтгомъри в течение на годините неясната функция на регистъра е превърнала нарушителите, записани в него, в заподозрени. Близо един милион невинни хора фигурират в базата данни. Професор Монтгомъри твърди, че има доказателства, че някои хора са арестувани, за да им бъде взета ДНК проба, макар че при други обстоятелства не биха били задържани. По думите му традицията да се арестува някой във връзка със сериозни нарушения вече е загърбена. Комисията призовава да бъде изяснен статутът на базата данни и тя да бъде наблюдавана от независим орган. Самият британски парламент никога не е обсъждал официално нейното създаване, се казва още в доклада.

В доклада си „Нищо не крия, от нищо не се страхувам“ правителствената комисия, която консултира в областта на човешката генетика, твърди, че ДНК регистърът за Англия и Уелс е вече най-големият в света със своите над 5 милиона профили, отбелязва „Гардиън“. В оповестен миналата седмица законопроект от министъра на вътрешните работи Алън Джонсън се предлага ДНК профилите на хора, които са били арестувани, но не и обвинени, да се пазят в продължение на 6 години в базата данни. Новината идва, след като европейски съд взе миналия декември историческо решение, с което обяви за незаконна настоящата политика на безсрочно пазене на ДНК профилите, независимо дали човекът е осъден за нарушение или не.

Ако продължим да позволяваме на полицията да добавя всеки арестуван към ДНК регистъра, ще нарушим презумпцията за невинност, твърдят авторите на двугодишното проучването. „Полицията взема на прицел хора заради тяхната ДНК“ е заглавието в „Индипендънт“. Вестникът припомня каква е практиката в други страни. Във Франция, например, ДНК пробите се унищожават, след като заподозреният бъде оневинен. Само осъдените за сериозни нарушения остават в базата данни. В Германия ДНК информацията се унищожава, след като човекът бъде проверен. Само осъдените остават в регистъра. В Шотландия повечето ДНК профили също се унищожават, ако срещу заподозрения не бъдат повдигнати обвинения.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.