Избори за президент в Украйна – кой какво обещава

Предизборен митинг в Украйна. Снимка: дни

Президентът на Украйна Виктор Юшченко представи вчера своята предизборна програма, с която се кандидатира за втори мандат на висшия пост, пише московският в. „Газета“ в коментар за изборите на 17 януари. Всъщност Юшченко успя да представи програмата си от втори опит. Първият – на 1 ноември, бе осуетен поради грипната епидемия и разногласия между държавния глава и неговите съратници. Опонентите на президента впрочем заявиха тогава, че митингът бил отменен, тъй като Юшченко – доста непопулярен в Киев, нямал желание да се среща с избирателите, припомня изданието.

Предизборният документ на Виктор Юшченко е озаглавен „Свободна, справедлива, силна Украйна“ и за разлика от аналогичните съчинения на конкурентите му съдържа минимален брой обещания. В програмата на Виктор Янукович – лидер на Партията на регионите, има над 50 обещания, в тази на премиера Юлия Тимошенко – повече от 70, отбелязва всекидневникът.

Програмата на Юшченко обаче включва само 35 точки. В повечето става дума за вътрешнополитически проблеми – повишаване на заплатите в бюджетния сектор, подкрепа за селото, борба за благосъстоянието на народа и т. н. Външната политика е засегната доста предпазливо. За НАТО например има само едно изречение: „Заедно с европейските си съседки ще укрепваме евроатлантическата система за колективна сигурност“, цитира „Газета“ програмата на украинския лидер, известен с прозападните си възгледи.

„Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко признаха, че жестоко са се излъгали в революционните си чувства“, пише „Комерсант“ в статия за тържествата по повод 5-ата годишнина от „оранжевата революция“ в Украйна, състояли се в неделя. Главни герои на събитията от онова време, президентът и премиерът, отдавна са непримирими противници и празнуваха поотделно. Двамата политици обаче са на общо мнение поне по един въпрос. Те стигнаха до извода, че след събитията на „площада на протеста“ не е трябвало да имат доверие един на друг, и обещаха да не повтарят тази грешка, посочва вестникът.

Редовите революционери бяха възмутени от факта, че главните герои на площада не отбелязаха годишнината заедно с тях. Затова заклеймиха с един замах всички политици в Украйна, обобщава изданието неделния митинг на украинската Коалиция на участниците в „оранжевата революция“. Междувременно Юшченко призна, че е допускал грешки. По думите му основната му грешка е, че е заложил на екипа, дошъл на власт заедно с него. Юлия Тимошенко пък обеща, ако потрябва, отново да излезе на „площада на протеста“, пише изданието.

Друг герой от „протестния площад“ – сегашният вътрешен министър Юрий Луценко, също очаква след президентските избори през януари в страната да се повторят събитията отпреди 5 години. „Не изключвам, че ако не сполучим в ротацията на политическите елити, ако властта не успее да въведе ред и дисциплина в собствените си редици и да осигури върховенство на правото и закона, ще са неизбежни някои протестни акции“, цитира „Комерсант“ интервю на министъра. Луценко обещал и самият той да излезе на площада, ако протестът „отговаря на убежденията му“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.