Корупция и терор над медиите задушават Словакия

Словашкият премиер Роберт Фицо. Снимка: позорблог

Окончателна раздяла с лошите навици от миналото трябваше да е резултатът от присъединяването към Европейския съюз. В случая със Словакия обаче промяната е тъкмо в обратна посока. През последните шест месеца властите предприеха дисциплинарни мерки срещу десетина видни съдии. Някои от тях са част от 100-тината светила в правото, които подписаха апел тази година, заклеймявайки неефективността, корупцията и политизирането на съдебната система. Протестиращите са недоволни по-специално от Щефан Харабин, противоречивия бивш министър на правосъдието, който сега е председател на Върховния съд.

Харабин отрече специалния антикорупционен съд на Словакия, в който съдиите бяха високоплатени и добре проучени, като фашистка институция. Съдът сега е разпуснат и заменен от по-слаб. Шумните антикорупционни дела, много от които се коренят в 90-те години, рискуват да пропаднат. Подобни критики намират отклик у хората, които помнят трудната история на страната. Деспотичното управление на Владимир Мечиар, което приключи през 1998 г., едва не струва на страната шанса й за членство в ЕС и НАТО. Харабин е подкрепян от партията на Мечиар Народна партия – Движение за демократична Словакия, която е част от коалицията, оглавявана от премиера Роберт Фицо.

В годините на Мечиар водещите вестници в Словакия на два пъти излизаха с празна първа страница в знак на протест срещу ограниченията на свободата на печата. Те повториха протеста миналата година, предизвикани от нов медиен закон, позволяващ на политиците да използват съдебните процедури за случаи на клевета срещу свои критици. Фицо, който описа критиците в медиите като „проститутки“, събра 90 000 евро за нанесени вреди тази година. Законът гарантира право на отговор, независимо от истината, на онези, чиято чест и достойнство са засегнати от критики в медиите. Международни правозащитни организации разкритикуваха закона.

Тези тревоги снижиха рейтинга на Словакия в международните класации за добро управление. Проучване на независимия Институт за обществени въпроси в Братислава сочи, че връзкарството и авторитаризмът са характерните черти на тригодишното управление на коалицията. Подобни критики отразяват тревогите около новия закон, даващ на държавата правото да купува изпаднали в затруднение компании. На теория след закупуването им те трябва да бъдат преструктурирани и продадени. На практика това може да се окаже златна мина за корумпирани служители.

Нищо от гореспоменатото обаче изглежда не влияе на обществените рейтинги на Фицо, които му дават добри шансове да спечели изборите следващото лято. Съюзниците му казват на четири очи, че ако му се удаде възможност, той с радост ще изостави неудобните си коалиционни партньори, сред които е също расистката Словашка национална партия. Това може и да е така. Но когато критици го сравняват с италианския премиер Силвио Берлускони, определено не му правят комплимент.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.