Руски генерал: Трагедията в Уляновск може да се повтори всеки момент

Взривовете в Уляновск. Снимка: сегодня

Дмитрий Медведев строго наказа генерали заради експлозиите в Уляновск. Руският президент изпрати в оставка военните, отговорни според него за пожара и взривовете в арсенала, разположен в града, пише московското издание „Комерсант“. Голям пожар в т. нар. 31-и арсенал на руското министерство на отбраната на 13 ноември предизвика експлозии, при които загинаха двама души. В деня преди посещението на Медведев в Уляновск на 24 ноември в същото поделение експлодира камион с неизбухнали боеприпаси, подготвени за извозване. Убити бяха осем души, припомня вестникът.

Виновните за експлозиите „трябва да отговарят според дисциплинарното и наказателното законодателство“, заяви Медведев. Решението на президента засяга началника на инженерните войски, началника на главното ракетно-артилерийско управление, заместник-командващия войските в Приволжско-Уралския военен окръг и др. Президентът нареди на министерството на отбраната да уволни командването на 2-ра общовойскова армия и на т. нар. 31-и арсенал, в който влизат складовете с боеприпаси в Уляновск, отбелязват вестниците в Русия.

„Това е позор! Доколкото зная, на 13 ноември половината нощ никой не е могъл да открие началството, което отговаря за арсенала“, заявил Медведев, цитиран в „Комерсант“. Руският лидер припомни, че такива складове, и то немалко, има и в други руски градове, изтъква „Труд“, който изброява някои от арсеналите. Неотдавна печатът цитира информация, че в Русия има общо 78 „арсенала, разположени непосредствено до големи градове“. Дмитрий Медведев настоя да се проверят условията, при които се съхраняват боеприпаси, и в тези складове. Той припомни също, че е разпоредил пълна инвентаризация, „с картинки и техническо описание“.

Министерството на отбраната разполага с един месец, за да изпълни задачата, включително да гарантира сигурността на всички, свързани с тези складове. Ако ведомството получи „слаб“ и „остане на поправителен“, това може да предизвика нови извънредни произшествия със съответните последици, предупреждава „Труд“. Решителната стъпка на върховния главнокомандващ предизвика ропот в Генералния щаб на Русия, коментира „Газета“. Мнозина са недоволни от президентската заповед да бъдат уволнени четирима високопоставени военни, заявил източник на изданието от висшето армейско командване.

Складът в Уляновск е собственост на флота и командването на военния окръг не е имало право дори да се запознае с документите за него. Главнокомандващият руския Военноморски флот обаче запази поста си, а двама заместник-командващи окръга са свалени, при това с позор, изтъкнал събеседникът на всекидневника. „Не се уточнява конкретно къде е вината им. Очевидно в това, че не са превзели флотските складове и не са въвели ред принудително“, добавил той. Ситуацията в Уляновск е типична за новия облик на руските въоръжени сили и всеки момент може да се повтори където и да било, твърди източникът на „Газета“ в Генералния щаб, пожелал анонимност. Според московски военен експерт, цитиран в материала, уволнен трябва да бъде по-скоро министърът на отбраната Анатолий Сердюков.

Официалните изводи за причините, довели до експлозиите в Уляновск, ще бъдат направени по-късно, пише „Росийская газета“, но помества коментари на специалисти. Повредени боеприпаси не бива в никой случай да бъдат премествани – те се унищожават на място, подчертава пред вестника изтъкнат руски конструктор на боеприпаси. Той е убеден, че сапьорите в Уляновск не са разполагали със задължителния документ, посочващ кой точно отговаря за работата с повредените бойни заряди. Случаят, естествено, е за прокуратурата, заявява експертът.

Загубите от пожари и експлозии в арсеналите на Русия отдавна са надхвърлили сумите, необходими за предотвратяването им, твърди о. з. генерал-полковник Анатолий Ситнов, бивш началник на въоръженията в руската армия. Създава се впечатлението, че за работа с повредените боеприпаси в Уляновск са били привлечени случайни военнослужещи. А с оглед на трагедията на инцидента и разположението на арсенала близо до града, там би трябвало да действат специални инженерно-сапьорни екипи с техника за разминиране, посочва специалистът, цитиран в „Росийская газета“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.