Япония – новото правителство не отстъпва за Курилските острови пред Москва

На южните Курилски острови. Снимка: найсуърд

Японското правителство официално одобри документ, според който южните Курилски острови са незаконно окупирани от Русия. Така бе сложена точка в неразбориите около текста, който в петък бе разпространен, а след това – неочаквано изтеглен, пише руският вестник „Комерсант“. Новият документ разбива и последните надежди за компромис с новото правителство на Япония за островите. Руското външно министерство изпрати протестна нота до Токио, отбелязва изданието.

Новите власти в Токио съзнателно стесниха своите възможности да маневрират в диалога с Москва. Употребените в документа термини „незаконна окупация“, „четирите северни острова“ и тъй нататък означават, че в преговорите няма да има напредък и в бъдеще, прогнозира всекидневникът. Позицията на японския кабинет влиза в противоречие с постигнатите по-рано договореност, че радикални изявления по въпроса са недопустими. Това заявил Константин Косачов, председател на външнополитическия комитет в Държавната дума, цитиран в статията. „За жалост новото правителство в Япония радикализира темата. Така двустранният диалог по въпроса все повече губи смисъл“, констатирал руският депутат според „Комерсант“.

Вчера японските власти фактически погребаха изявленията на премиера Юкио Хатояма за стремеж в обозримо бъдеще да се постигне напредък към решаване на териториалния спор с Русия, пише „Время новостей“. В документа, утвърден официално от правителството на Япония, четири южни острова от Южно-Курилската верига са обявени за „незаконно окупирани от Русия“. Всъщност островите станаха част от Русия през 1945 година, след поражението на империалистическа Япония във Втората световна война. Страната на изгряващото слънце обаче не се е примирила с резултатите от войната и все по-силно иска от Москва да й върне „изконните северни територии“, припомня вестникът.

Скандалният документ изплува от дълбините на японското външно министерство като отговор на запитване от шефа на комисията по външните работи в парламента Мунео Судзуки. Депутатът настоя Япония да участва активно в икономически проекти на Южните Курилски острови, дори ако й се наложи „временно да се съгласи“, че Русия има право да управлява островите. Японското външно ведомство решително се обяви против тази инициатива, пояснява всекидневникът. Явно става дума за подмолна борба в японските управляващи среди във връзка с определянето на курса в отношенията с Русия занапред, коментира пред вестника московски политолог.

„Поборниците на твърдата линия“ в Токио искат Москва да върне на Япония и четирите острова наведнъж, а привържениците на меката тактика като Судзуки – „също да получат всички острови, но поетапно“, обяснява той.
По-рано този месец японският премиер Хатояма бе заявил пред руския президент Дмитрий Медведев, че „нито правителството, нито народът в Япония разбират идеята да бъдат върнати само два острова и очакват от Русия творчески подход, който да излиза извън тези рамки“, припомня анализаторът.

През 1956 г. парламентите на Съветския съюз и на Япония ратифицираха обща декларация, в която Москва склони след евентуално подписване на мирен договор (несключен с Токио след Втората световна война – б. р.) да предаде на японците два от спорните острови. Фактически това означаваше, че Япония признава легитимността на днешната граница между двете държави. Сега обаче Токио демонстрира нежелание да спазва декларацията, подписана от Ичиро Хатояма – дядо на днешния премиер, пише „Время новостей“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.