Стената в словашкото село и дискриминацията срещу ромите

Ромска къща в словашко село. Снимка: топнюз

Лучия Кучарова не обича да гледа през прозореца си, откак гледката беше скрита от стена, разделяща заобиколените от боклуци бараки. В тях живеят около 1200 роми от останалата част на село Островани, в Източна Словакия. Изграждането миналия месец на бетонната стена, дълга 150 и висока 2 метра и струваща 13 000 евро, предизвика възмущението на ромите и на правозащитниците.

„Това си е чиста дискриминация. Кметът трябваше по-скоро да похарчи тези пари, за да построи домове за нас“, протестира Лучия Кучарова, ромка на 25 години. Кирил Ревак, кмет от 1991 г. на това село с 1800 жители, предпазливо избягва да използва думата „стена“. Той обаче оправдава изграждането на разделителната преграда, като обвинява ромската общност в кражби. „Преградата не пречи на ромите да идват в селото. Тя им пречи само да проникват в частните градини, за да крадат. Тук не става дума за дребни кражби, главно през есента. Хората просто не могат да отглеждат зеленчуци в техните градини, защото всичко се краде“, допълва кметът.

Въпреки че съставлява мнозинството от населението на Островани, ромската общност изобщо не участва в обществения живот. Мнозина роми твърдят, че това не би променило нищо в техния живот. „Гласувах за изграждането на стената, защото общинският съвет щеше така или иначе да разреши изграждането й“, казва Дезидер Дузда, единствен ром измежду деветимата общински съветници. В подножието на стената Алена Калейова събира фасове по разкалян и хлъзгав път.

„Цигарите са прекалено скъпи. Ние едва живеем с по 150 евро помощи за безработица на месец“, обяснява 21-годишната ромска майка. Почти всички членове на ромската общност в селото са безработни. „Децата крадат ябълки от градините. Но какво искате да направим, та това са само деца“, казва Алена. Александър Патколо, председател на асоциацията Ромска инициатива в Словакия внесе случая с изграждането на стената в съда. „Смятаме, че стената е построена незаконно и дискриминира ромското малцинство в Островани“, казва той.

В Словакия има повече от 600 ромски селища, чиито жители живеят най-често без ток, течаща вода или канализация. Мартин, който живее на семейни начала с Лучия Кучарова, разказва как сам е построил от дърва и ламарина къщурката, в която младата двойка споделя тясно легло с техните дъщери. Най-малкото им дете спи в детската количка. „Цял късмет е, че имаме хладилник, печка и течаща вода“, казва той.

Официално, по данни от преброяването от 2001 г., 89 000 роми живеят в Словакия, страна с 5,4-милионно население. Но в действителност броят на ромите може се доближава до 350 000, смята Арне Ман, етнолог от Словашката академия на науките. Според него комунистическият период е довел до изолирането на ромите. „Преди Втората световна война между ромите и земеделците имаше добро сътрудничество. Ромите жънеха или варосваха дръвчетата. Но създаването на селскостопанските кооперативи след Втората световна война направи помощта им ненужна и тогава започна разделението сред населението,“ допълва той.

През 2008 г. 82 процента от словаците заявиха в допитване до общественото мнение, че не искат роми да бъдат техни съседи. Това разделение може да породи насилие, предупреждава словашкият етнолог, според когото подобни прояви на насилие могат да напомнят на размириците от есента на 2005 г. в бедните френски предградия, населени предимно с хора от марокански и африкански произход.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.