Как Траян Бъсеску може да загуби изборите

Юлиан Лека

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Съществува една грешка, или евентуално няколко, които, ако Траян Бъсеску направи и упорства в тях, може да го доведе до загуба на изборите в надпреварата с Мирча Джеоана. През петте години на мандата му в Котрочен на Траян Бъсеску му бяха залепени редица критични етикети. Един от тях, който имаше голям успех, както сред противниците му, така и сред симпатизантите му в даден момент, е този на скандалджия, провокатор на кризи и напрежение, дори тогава, когато всичко изглежда спокойно и хубаво.

Колкото и да бъде оправдаван, каквито и оправдания самият той да намира, за да обясни нуждата си от това състояние на напрежение, неразбирателство, постоянен шум и непрекъснат скандал, нервите на хората се уморяват. Понякога психиката се предава пред физиката, а постоянните състояния на политически караници, предизвикани или поддържани от Котрочен, лека-полека изпилиха нервите на румънците повече, отколкото икономическата криза, повече, отколкото корупцията или непобедимата „порочна система“, повече, отколкото всеки неуспех на Бъсеску или неговата партия.

С нерви, изпънати от всекидневните трудности, от все по-големи нужди и все по-малко пари, с все по-силни фрустрации и с все по-мрачно бъдеще, колкото и да са здрави нервите на един народ, мога да си представя, че сега румънците са на границата, отвъд която всяка психика се предава.

Каквато и склонност да има този народ към разправии и колкото и много да обича румънецът да гледа някоя свада по телевизията, колкото и черно да е чувството му за хумор, обещанието за още пет години, пълни с кризи и нерви, скандали, караници и сдобрявания, не мисля, че вече ще може да привлече мнозинството от гласовете. Ето една фраза, която би трябвало да разберат и тънките стратези на кампанията на Траян Бъсеску: изглежда е вярно, че на тихо се краде най-добре, но ако се вдигне голяма врява, а при все това никой не е хванат да краде, това се нарича много шум за нищо.

И да не бъдем наивни, също толкова добре може да се краде и тогава, когато врявата е най-голяма. В настоящия момент Бъсеску трябва да дойде с конкретните резултати от продължаващия през последните пет години скандал, или да убеди румънците, че оттук нататък няма вече да се случва такова нещо, освен ако не се видят конкретни резултати.

Мирча Джеоана зае мястото си на модел на лидер-помирител, спокоен, тих, истински гуру на изкуството на компромиса, лидерът на социалдемократите иска да ни предаде посланието, че нашите умове могат да си починат, от сега нататък той ще бди за спокойствието и сигурността ни. Джеоана (или по-вероятно стратезите зад него) разбра перфектно, че не само физиката се изморява и е изтощена, но и психиката.

Шансовете на Траян Бъсеску ще нараснат в такава степен, в каквато успее да внуши на румънците увереността, че годините, които следват, няма да бъдат все така безсъдържателни и объркани, както тези досега. Че е научил поне това от първия си мандат и няма повече да прави същите грешки. Макар и привидно трудно, ако в момента, в който му се наложи да крещи срещу шайката на Илиеску, Вангелие, Хребенчук и т.н., Бъсеску отстъпи крачка назад, ще се еманципира и поне за кратко ще излъчва малко спокойствие. От този момент той има шансове да изпразни от съдържание посланието на кампанията на Джеоана. Ако не, ще имаме със 100 процентова гаранция пет години дълбоко спокойствие.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.