Бре, колко сърдит Васил Божков. Ми нали уж се беше изтеглил от хазарта? Какво се ежи?

Васил Божков, известен с прякора си Черепа, също и като най-богатия българин, вчера се провикна силно по повод вдигането на акциза за хазарта от 10 на 15%. Божков смята, че идеологът на това е Иван Костов и го нарече “откровен лъжец и бащата на корупцията в България”, който “осъществява геноцид върху българския бизнес” в интервю пред телевизия Pro.Bg.

Божков прави уговорката, че такива като Костов подвеждат премиера Борисов. Тоест той не смее да се изежи директно на Бойко Борисов, който лично дойде в парламента да разпореди 15% за хазарта и без промяна на акциза за ракията…

Защо Божков реагира толкова рязко на вдигането на акциза, след като заяви преди 2 години още, че като бизнесмен се е изтеглил от хазарта? В интервю по бТВ през ноември 2007-а, пред злополучния Бареков, Васил Божков казва следното:

“Аз нямам кой знае какви интереси вече там (б. р. – в хазарта). Даже в компанията “Еврофутбол” имам съвсем миноритарно участие, така че не ме интересува особено този данък, какъв ще бъде, как ще бъде…” (виж тук цялото интервю)

Да, ама се оказа, че го интересува. И реагира доста раздразнено, макар пак да прави уговорката, че имал много малко интереси в хазарта.

Защо тогава се гневи?

Хазартът, освен бързооборотен печеливш бизнес, е класическо средство за пране на пари. Най-лесно и най-бързо се перат пари чрез хазарт. Който бизнесмен има контрабанда, печели нещо в сивия сектор (строителство, безмитни и др. магазини, алкохолен бизнес), и заедно с това има казина, направо е ударил джакпота. Спечеленото извън данъците се вкарва в казината и влиза в джоба му като законен приход, обложен с данъци от държавата. Проблемът е, че сега акцизът ще скочи с 50% – тоест от 10% на 15%. Така прането на пари чрез хазарт ще поскъпне и държавата ще прибира от него повече, отколкото досега.

Сигурно много бизнесмени са разгневени от тази мярка…

Иван Костов, за когото в e-vestnik често сме казвали нелицеприятни неща, в случая трябва да бъде подкрепен в стремежа му хазартът у нас да се забрани въобще, по каквито стъпки тръгна Полша неотдавна.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.