„За“ и „против“ постите по време на свинския грип

Класическата мешана скара.

Коледните пости през 2009 година не се препоръчват, защото отслабват имунитета, а това може да бъде опасно по време на епидемия от свински грип, предупреждават лични лекари.
Същевременно дългогодишни вегетарианци или традиционно постещи твърдят, че постите им оказват положително влияние, боледуват по-малко и се чувстват по-здрави.

Доц. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, е на мнение, че белтъчните храни от животински произход са носители на девет жизненоважни аминокиселини, които човешкият организъм не може сам да синтезира в тялото си, а непременно трябва да получи с храната отвън. Според нея, когато те липсват, имунната система отслабва.

Доц. Донка Байкова. Снимка: авторката

„Имунните тела са белтъчни тела. Оттам нататък всеки сам трябва да прецени дали може да си позволи да пости по време на епидемия от свински грип. Ако той е с добро здраве и няма хронични болести, може дългият пост да не му навреди. Затова и религията позволява по средата на на постите, на Никулден, да се яде риба“, казва доц. Байкова.

Аминокиселините, които помагат за формирането на имунни тела, се съдържат също и в растителните, бобовите, зърнените храни, ядките, но според д-р Байкова те се намират в най-добра балансова формула в храните от животински произход. Затова, ако само ядем ориз, жито, хляб, царевица, овесени ядки и съответно – боб, леща, грах, зелен фасул, ядки, няма как да ги набавим за синтезиране на имунните тела.

Огнян Симеонов, диетолог. Снимка: авторката

Диетологът Огнян Симеонов е точно на противоположното мнение. Според него свинският грип е измислен с цел фармацевтичният бизнес да натрупа средства, а грипната вълна през 2009 година не се различава от други години. „Постенето по никакъв начин не намалява имунитета, а напротив – прави човека по-здрав, защото организмът му се прочиства, казва Огнян Симеонов. Дори пилешкото месо, което се препоръчва като по-здравословно и крехко, се третира с различни химикали, което го превръща във вредно, вместо в полезно“.

Според председателя на Асоциацията на лекарите хомеопати в България д-р Атанас Гълъбов всичко е индивидуално, но е важно човек да се съобразява със състоянието на организма си. „Хората, които се чувстват изтощени, не е добре да спазват строго поста, както се препоръчва от църквата. Но и това, че непременно трябва да се яде месо, за да се поддържа имунната система, също не е вярно.

Д-р Атанас Гълъбов. Снимки: авторката

Изобщо не е задължително да се консумира месо всеки ден или всяка седмица, за да си здрав. Аз например съм вегетарианец от 20 години. Има и много други хора, които изобщо не ядат месо и са в отлично здраве“, казва д-р Гълъбов.

Въпреки положителния личен опит, той е установил от практиката си, че някои хора наистина се чувстват отпаднали, ако карат по-дълго време без месо (няколко месеца или година), затова той препоръчва всеки да се съобрази с индивидуалните си особености, а не непременно да се отказва от месото. „Като цяло постите при някои хора се отразяват много добре – отслабват на килограми и се усещат пречистени, но обобщения не може да се правят“, казва д-р Гълъбов.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.