Католическите училища в Босна – оазис сред етнически вражди

Ученици от Католическото училище в Сараево с американския посланик. Снимка: Посолство на САЩ

Никога не бихте познали на пръв поглед дали босненската тинейджърка Таня Бекич е мюсюлманка, сръбкиня, католичка или от смесен брак и именно в това е смисълът на посещаването на католическо училище. 17-годишното средно училище в Баня Лука е едно от седемте католически учебни заведения, превърнали се в острови на културното многообразие в дълбоко разделеното босненско общество.

Бекич кара третата си година в училище, известно като „Католическата гимназия“ и помещаващо се в сграда без обозначения и без обичайните разпятия и образа на Дева Мария, типични за католическите училища по света. Дори входа е трудно да се намери в първия момент. Виждайки Бекич и приятелката й от училище Таня Савич, облечени с дънки и гримирани, едва ли бихте направили разлика между тях и типичните ученици на което и да било друго място в Централна и Източна Европа, или всъщност където и да било по света – и точно затова те харесват училището си.

Те казват, че умишленото оставяне на религията на заден план в гимназията им помага да се освободят от непрекъснатото вторачване в етническите и религиозните различия, вкоренили се в босненското общество след кървавото разпадане на Югославия във войната от 1992 – 1995 г., която беляза региона. „Щастлива съм, че съм тук“, казва Бекич. „Повечето ученици тук са от смесени бракове, можем да се учим как да приемаме по-лесно членовете на други етнически групи“.

Държавните училища в страната бяха сегрегирани и превърнати в моноетнически институции, след като войната раздели Босна на два автономни, основаващи се на етническата принадлежност региона – Мюсюлманско-хърватската федерация и Република Сръбска. Много деца от смесени бракове, превърнали се в ново малцинство в като цяло моноетническите градове и училища в Босна, в смесените католически училища се чувстват по-добре защитени от етническата стигма „различни“ ученици.

В Католическата гимназия в Баня Лука 60 процента от учениците са православни сърби, 25 процента – хървати католици и 15 процента – босненски мюсюлмани и деца от смесени бракове. „Помирението е нашата мисия – това, че можем и трябва да живеем заедно“, казва римокатолическият епископ на Баня Лука Франьо Комарица. По думите му едва 12 000 от предишните общо 220 000 хърватски католици все още живеят в Република Сръбска. „Не можем да накараме слънцето да свети, колкото и да ни се иска, но поне можем да запалим свещ, която да разсее мрака“, отбелязва той.

В босненската столица Сараево, известна от векове с мултирелигиозния и мултиетническия си състав, във всички държавни училища мнозинството от учениците са мюсюлмани и часове по вероучение се организират само за изповядващите исляма ученици. В Католическия учебен център, който бе открит по време на продължилата 43 месеца босненска сръбска обсада на града, имам води часовете по вероучение за мюсюлманските ученици, а свещеник обучава католиците. „Ако имахме достатъчно православни сръбски ученици, щяхме да наемем и православен свещеник“, посочва директорът на центъра Ивица Мършо, пояснявайки, че в учебното заведение са се записали децата на имам и на православен свещеник.

Миряна Зули, майка на ученичката от първи клас Тара, обяснява, че е записала дъщеря си в Католическия учебен център, тъй като това е единственото мултиетническо училище в града. „Тук има деца от всички религии, никой не обръща внимание на етническата или религиозната им принадлежност“, разказва тя. „Аз самата бях отгледана по този начин и отглеждам и дъщеря си по този начин“.

Навремето Босна бе най-смесената етнически република на бивша Югославия и имаше най-висок процент на смесени бракове – нещо, което тогава беше приветствано като символ на успех. Тази деликатна етническа тъкан бе разкъсана от преследванието, избиването и разселването на хора по етнически признак по време на войната. В Католическия учебен център, навремето предлагал обучение главно на хървати католици, сега една трета от общо 1326 ученици не са католици. „Фактът, че това е единственото училище в района на Сараево, където една трета от учениците са от малцинството, е знак за надежда за всички нормални хора тук“, казва Мършо.

Родителите също хвалят католическите училища заради високите им стандарти, по-малките класове, вниманието, което се обръща на сигурността, и нулевата толерантност към простъпките на учениците. „В началото не ми беше приятно като православен сърбин да пращам детето си в католическо училище“, разказва босненският сръбски журналист Игор Гаич, чиято дъщеря учи в католическото училище в Баня Лука. „Скептичността ми обаче се изпари, след като видях колко беше доволна от училището“, допълва той.

Може би най-важният глас, който трябва да бъде чут при обсъждането на образованието и от гледна точка на бъдещето на Босна, е този на двете момичета, споделящи името Таня, които така и не разкриха етническата и религиозната си принадлежност. „Не чувстваме никаква разлика между нас, защото такава няма“, казва Таня Савич. „Така би трябвало да бъде навсякъде“, допълва тя.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.