Русия няма шансове да обогатява ирански уран

Илюстрация: персианмирър

Иранските власти дадоха отговор на предложенията, направени от Международната агенция за атомна енергия. Ситуацията изглежда парадоксална, тъй като МААЕ не е правила никакви нови предложения на Техеран. Преговорите с иранските власти за уреждане на ситуацията около ядрените програми на Иран се водят от шестимата международни посредници (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания, Германия), докато МААЕ изпълнява главно технически и инспекторски функции.

Преди близо два месеца обаче британският „Таймс“ съобщи за тайни преговори, водени уж между агенцията и властите на Иран. Обсъждало се какви стъпки да предприеме Техеран, за да получи правото да развива ядрената си програма, като позволи контрол от страна на международни инспектори. В проектодокумента се казвало по-специално, че ООН ще отмени редица санкции, наложени на Техеран заради отказа му спре обогатяването на уран.

Експерти предположиха, че генералният директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи се кани да подготви собствено проектоспоразумение с Иран. Междувременно руското външно министерство твърди, че въпросните тайни преговори, за които пише „Таймс“, не са секретни и че МААЕ се базира само на предложенията, съгласувани вече от „шесторката“. Официални представители на МААЕ също опровергаха съобщенията, че агенцията има собствени инициативи за Иран. Ако е така, възниква въпросът какви инициативи на МААЕ са предизвикали отговора на иранските власти.

В послание до МААЕ официален Техеран заявява, че по принцип не е против идеята на „шесторката“ иранският уран да бъде обогатяван допълнително извън страната. Ръководството на Иран обаче настоява размяната на нискообогатено гориво срещу горивни пръти, готови за зареждане в реактори, да става на иранска територия. Докато „шесторката“ предлагаше уранът първо да бъде обогатяван в Русия, а после изпращан във Франция за изработване на горивните пръти.

С новите си предложения Иран разчита да се застрахова срещу варианта Западът да не му върне обратно ядрения материал и „стопроцентово“ да си гарантира бъдещите горивни доставки. Не споменава обаче дали в схемата ще участва Русия. С оглед на недоволството, изразявано публично от Техеран от отказа на Москва да му продаде ракетни комплекси С-300, шансовете Русия да участва в тази ядрена „верига“ не са големи. Не става ясно и каква е ролята, която Техеран отрежда на Турция в предстоящите сделки. В последно време Анкара активно се включва в преговорите за решаване на иранския ядрен проблем, като твърди, че поддържала специални отношения с „режима на аятоласите“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.