Рама Яд – министърката, която казва „не“ на Саркози

Рама Яд. Снимка: рфи

Тя е млада, цветнокожа, изумително привлекателна и е най-популярният политик на Франция. Но може би най-отличаващото се качество на френската министърка на спорта Рама Яд е, че тя няколко пъти дръзна да каже „не“ на френския президент Никола Саркози. Назначена за държавен секретар за човешките права от Саркози като част от плановете му да включи повече представители на малцинствата и повече жени в кабинета си, 32-годишната Рама Яд, която е родена в Сенегал, превърна в своя практика съпротивата срещу президента, свикнал да постига винаги своето.

Тази седмица Яд удържа забележителна победа, когато Съюзът за народно движение и Саркози се подчиниха на искането й да се кандидатира за местните избори през март догодина от района, в който живее – О-дьо-Сен, западно от Париж, а не от северното предградие на столицата Вал-д’Оаз, както настояваха президентът и неговата партия. Тяхното условие беше до голяма степен възприето като отмъщение за критиките на Яд срещу провалилия се опит на Саркози да назначи сина си – 23-годишния Жан, начело на държавната агенция, управляваща най-големия бизнес район в Европа, парижкия квартал Дефанс.

„Не трябва да оставяме впечатление, че има разлика между защитените елити и обикновените хора“, заяви Рама Яд през октомври. На което разгневеният Саркози отвърна: „Е, това вече е прекалено“. Рама Яд открито и шумно протестира срещу опитите на президента и на Съюза за народно движение да й наложат от кой район да се яви за изборите, като каза, че това намирисва много на „етнически парашутизъм“, защото Вал-д’Оаз е известен с преобладаващото си имигрантско население. Говорителят на Съюза за народно движение Доминик Пай остро разкритикува нейното непокорство. „Когато си министър, трябва да защитаваш партийната политика. Не бива да бягаш от битките, каквито и да са…“, каза Пай. Министърката по семейните въпроси Надин Морено беше още по-красноречива. „Когато не си съгласен с политиката на правителството, ти или трябва да си затвориш устата, или да се ходиш“, заяви тя.

Но Рама Яд устоя и в понеделник Съюзът за народно движение призна, че тя е спечелила. Това не беше първата й победа в битката й срещу Саркози. Тази година Яд беше определена да се кандидатира за Европейския парламент, но тя отказа да го направи. В резултат на което Саркози я свали от поста държавен секретар по човешките права и й даде не толкова политическия пост на министър на спорта, като си мислеше, че така ще попари нейния независим дух.

Разногласията в отношенията между Яд и Саркози започнаха още в началото на президентския мандат на Саркози. Шест месеца след като Саркози встъпи в длъжност, Яд се превърна в гореща медийна тема, като разкритикува визитата на либийския лидер Муамар Кадафи в Париж. „Полковник Кадафи трябва да разбере, че нашата страна не е изтривалка, върху която някой лидер, било то терорист или не, може да дойде и да избърше кръвта на извършените от него безчинства“, заяви Яд и така охлади ентусиазма от визитата, на която Саркози гледаше като на дипломатически триумф. Заради това изявление строго й се накараха от Елисейския дворец. Оттогава Рама Яд бе няколко пъти строго мъмрена от Саркози и от премиера Франсоа Фийон. Но очевидно без резултат.

Политическите „доброжелатели“ на Яд често пъти са притеснени от нейната липса на чувството за принадлежност към колектива, но французите я харесват. Допитвания до общественото мнение постоянно показват, че тя е най-популярният политик в страната. Одобрението за нея прехвърля 60-те процента. Освен това впечатляващите 67 процента от възрастните французи заявиха неотдавна, че не е нормално Яд да бъде уволнявана или принуждавана да си подава оставка заради нейната независимост. Което означава, че за известно време Саркози ще продължи да си има проблеми с нея.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.