Русия: Да бием ли милицията?

Милиционери. Снимка: еблог

Руският вътрешен министър Рашид Нургалиев призна правото на гражданите да се отбраняват, когато ги напада милиция, пише московският в. „Комерсант“ под заглавие „Милиционерите се приравняват към хората“. Министърът коментира отношенията между хората в Русия и повереното му силово ведомство след поредица от скандали, един от които свързан със смъртта на гражданин в сблъсък с пияни милиционери. Съветът му бе крайно изненадващ и прост: ако милиционер нападне законопослушен гражданин, нападнатият има право да отвърне на удара с удар, посочва изданието.

На среща с ученици и студенти от учебни заведения, подчинени на вътрешното ведомство, Нургалиев направи може би най-сензационното изявление от началото на министерската си кариера, коментира всекидневникът. „Щом има нападение, трябва да има необходима самоотбрана. Всички сме равни, а гражданите са двойно по-равни. Ако пък нападението е извършено от милиционер, той е престъпник с униформа, който трябва да бъде изолиран и хвърлен в затвора“, заявил министърът.

В крайна сметка Нургалиев започна дискусия с цялото руско законодателство и съдебна практика. Руското наказателно право традиционно поставя съпротивата срещу милиционер сред най-тежките престъпления – за онези, които „отвръщат на удара с удар“, предвижда присъди от 12 години до доживотен затвор. Федералният закон за милицията уточнява, че милиционерът си остава такъв дори в извънработно време, дори извън своя район, пише вестникът.

„Ако преведем министерските думи на човешки език, те звучат като покана за доживотна присъда“, казва адвокатът Игор Трунов, който представлява пострадалите по делото на майор Денис Евсюков – милиционера, разстрелял тази пролет пазаруващи в московски супермаркет. „Ако някой беше фраснал Евсюков в самото начало (…), съдът би му дал към 12 години за нападение срещу милиционер. Ако това бе станало вече след изстрелите, също не е сигурно, че този човек (…) щеше да бъде оправдан. Съдът обикновено приема, че щом има поне един шанс просто да избягаш, всяка самоотбрана надхвърля допустимия предел“, обяснява Трунов.

Според правозащитника Олег Новиков, цитиран в материала, милиционерите в Русия „често се застраховат“ и посочват в протокола, че задържаният е оказал съпротива. За съда са достатъчни собствените им свидетелски показания, подчертава той пред „Комерсант“. Руските закони не тълкуват еднозначно въпроса за съпротивата срещу милицията, отбелязва „Ведомости“.

Понятието неизбежна самоотбрана е сред най-сложните в руското право и рядко се прилага в практиката. Все още хората много често са принудени да полагат големи усилия, за да докажат, че не са надхвърлили допустимите граници, изтъква адвокатът Андрей Андрусенко, говорил пред вестника. Още по-трудно ще е положението, ако са замесени служители от милицията – в 99 на сто от случаите те лесно ще докажат в съда, че не са нападали никого, а са изпълнявали служебните си задължения, добавя руският юрист.

Ако става дума за явно нападение срещу граждани, законът позволява съпротива, но в други случаи – примерно при разпръскване на неразрешен митинг, гражданите не бива да оказват съпротива на милицията. Това може само да влоши положението им, коментира пред „Ведомости“ друг руски адвокат, Андрей Князев. „Шефът на вътрешното министерство разреши да бият милиционерите“, но „ще посъветваме руските граждани да не бързат с побоите над неадекватни милиционери. Ще им излезе по-скъпо“, обобщава електронният „Утро“.

„За правото да отвърнеш на удара с удар би трябвало да променим наказателното законодателство и съдебната практика“, смята Павел Крашениников, шеф на законодателната комисия в Държавната дума, цитиран в „Независимая газета“. „Конституцията дава на гражданите правото да се отбраняват“, твърди обаче Генри Резник, председател на Московската адвокатска колегия.

Явните усилия на министър Нургалиев за саниране на ведомството съвпаднаха с вълна от нарастващи критики към него, пише всекидневникът. „Нападките срещу Нургалиев са политическа поръчка от страна на хората, които настояват той да бъде свален“, заявил пред изданието високопоставен източник от Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент.

Наши кореспонденти помолиха водещи експерти от Русия да коментират това предположение. Стана ясно, че то е напълно обосновано, изтъква „Независимая газета“. Събитията сочат, че се прави поредният опит за „нова подялба на влиянието между различните силови групировки“, смята например Андрей Рябов от научния съвет на Московския център „Карнеги“.

„Не ми е ясна (…) позицията на върховната власт – тя или е прекалено убедена, че всички тия процеси са под контрол, или не се замисля много за последиците. Очевидно е назряла реформа не само на милицията, но и на всички силови структури, тъй като те са се превърнали в огромна антинародна машина. Необходимо е да им се върнат първоначалните функции – да защитават гражданите, а не да бранят държавата от гражданите“, заявява руският политолог пред „Независимая газета“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.