Забравете златото и среброто, инвестирайте в чесън

Анди Смит

Китайки опаковат чесън. Снимка: алтико

Ако искате тази година да направите пари в Китай, начинът е да купувате и продавате чесън. Китайците винаги са имали предпочитание към този растящ на глави зеленчук, от който дъхът ви се осмърдява. Цената му обаче нарасна невероятно и в сравнение с този възход оживлението на пазара на недвижими имоти изглежда статично. Тази година чесънът е по-добра инвестиция от златото или среброто.

Но защо? Чесънът определено е просто миризлив, неромантичен, малък зеленчук и никой не го яде в голямо количество, освен ако не иска да загуби всичките си приятели. Така че защо търговците на чесън в провинция Цзинсян, която е главният район, където се отглежда чесън в Китай, ще замиришат наистина на много пари тази година?

Една от причините е вярата, че той може да Ви предпази от свинския грип. В Северен Китай дъвченето на чесън като защита срещу грип и други заболявания е стара практика и има предположения, че търговците насърчават хората да вярват, че той е ефикасно средство срещу епидемията от вируса A (H1N1). Вестник „Чайна дейли“ съобщи миналата седмица, че гимназия в източния китайски град Ханчжоу е купила 200 кг чесън и кара горките ученици да го ядат всеки ден за обяд в името на тяхното здраве.

Но много по-вкусното растение орлови нокти се слави като притежаващо същите предпазващи качества, а цената му не се е повишила, за разлика от цената на чесъна при продажба на едро. Според министерството на търговията средната цена за килограм чесън се е увеличила от 1,60 юана през март до 6,14 юана сега. На някои пазари цената е скочила 15 или дори 40 пъти, твърди анализаторът от „Морган Стенли“ Джери Лу.

„Трябва Ви склад, много пари в брой и няколко камиона“, каза Лу пред вестник „Вашингтон пост“. В общи линни работата Ви се свежда до това да се опитате да натрупате колкото се може повече стока, след което качвате цената. Като местите чесъна от един склад в друг, правите милиони долари“, заяви той.

В Китай чесънът е голям бизнес. Страната произвежда от него три пъти повече, отколкото всички останали държави в света, взети заедно. Голяма част от него е за износ. Когато цените на едро бъдат надути, някои хора правят доста пари, докато други може да се опарят, ако цената падне внезапно. Тази история напомня за „големия балон“ на холандските лалета през 1637 г., когато се стигнало до фалити заради заблудата, че цената на луковиците на лалетата ще продължи да расте вечно.

Когато миналата година рецесията се разрази, китайските земеделци насадиха по-малко чесън, водени от предчувствието, че продажбите ще спаднат. Според специализирания уебсайт за чесън www.dasuan.cn общата обработваема площ за отглеждане на чесън е намаляла от 673 670 хектара (1,7 милиона акра) през 2007 г. на 370 519 хектара (0,9 милиона акра) през 2008 г.

В същото време банките наляха пари в брой в икономиката, което даде възможност на спекулантите да изкупят реколтата от чесън, преди да е узряла, да я складират и да чакат цената да се повиши.

Китайците не са единствените хора, които вярват в силата на чесъна. Европейският фолклор му приписва всевъзможни лечебни свойства, сред които не на последно място силата да отблъсква вампири, добре описана в романа на Брам Стокър „Дракула“. Чесънът наистина има силата да убива бактерии, но не е достатъчно силен, за да направи човек неуязвим за свинския грип. Що се отнася до това дали той кара вампирите на крещят и да бягат, трябва да попитате Стефани Майър (авторката на бестселъра „Здрач“ – б.р.).

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.