Кой взриви „Невский експрес“?

Мястото на взрива на „Невский експрес“. Снимка: от тв екрана

Отговорност за атентата срещу „Невский експрес“ между Москва и Петербург, при който загинаха 35 души, поеха крайно десни организации. Експертите не изключват, че експлозията на Курбан-байрам е дело на руски националисти. Но не толкова крайните националисти обвиняват в организиране на терористичната атака ислямските радикали. Сайтовете на ислямистите все още мълчат. Възможно е цел на атаката да са били влиятелни чиновници, които често пътуват в този влак.

Взривът

Както каза за „Газета.ру“ източник в железниците, бомбата вероятно е била поставена върху релсите или до тях, и се е задействала при преминаването на локомотива, а не на последния вагон, като първоначално съобщиха информационните агенции. Локомотивът и следващите вагони по инерция са подминали мястото на разкъсване на релсите. Скоростта по време на взрива е била около 200 км/ч. Затова са се преобърнали само последните четири вагона.

„След огледа на вагоните и линията никой не се съмнява, че това е била експлозия“, казва източник от железниците. Според представителя на Следствения комитет Владимир Маркин, на мястото на катастрофата са открити „компоненти, вероятно от взривно устройство“.  „Смятаме, че количеството взрив е било най-малко 2 кг и не повече от 7 кг“, казва ръководителят на Московския научно-технически център по взривната безопасност Адолф Мишуев. „Ако влакът беше спрял, щетите от взрива щяха да са 15 пъти по-малки и може би никой нямаше да загине. Разчитало се е на огромната скорост на влака, който за една секунда изминава 41 метра. Ако експлозия беше станала три секунди по-рано, щяха да се взривят челните вагони и всички щеше да бъде по-зле“, каза експерт по взривни вещества за „Газета.ру“. Милицията вече прави фотороботи на евентуални заподозрени. „През последните дни, местните жители са виждали непознати, а появата  в слабо населени села на непознати винаги привлича вниманието“, казват за „Интерфакс“ в милицията.

Версиите

Следственият комитет и Главната прокуратура засега не представят никакви версии, но има две най-очевидни, твърдят експерти. Отговорност за атаката вече поеха представители на крайнодясната организация Combat18-Невоград. Combat18 е военно крило на британската неонацистка организация „Кръв и чест“, което действа в Русия. „Това е реално съществуваща жива организация, те разполагат с постоянна група хора, които са готови да действат от името на К18 в публичното пространство“, каза заместник-директорката на Информационно-аналитичния център „Сова“ Галина Кожевникова. Но експертката се съмнява, че К18 са свързани с експлозията на „Невский експрес“, защото „в декларацията им няма нова информация или подробности“.

„Например, преди няколко дни те поеха отговорността за сложения макет на бомба в метрото и в декларацията си точно посочиха мястото и времето на експлозията и дадоха различно от официалното описание на макета. Така че те със сигурност са свързани с онзи инцидент, но с „Невский експрес“ те просто са решили да си направят ПР“, каза Кожевникова. Но според експерта участието на друга националистическа групи в терористичния акт е много вероятно. „В действителност, бомбените нападения, извършени от крайната десница, вече са десетки. Защо да не извършат и нещо такова?“, каза Кожевникова.

Тя припомни, че през 2007 г. двама националисти – Владимир Власов и Михаил Клевачов – бяха осъдени за взривяването на влака Грозни – Москва на 12 юни 2005 г. Тогава девет пътници бяха ранени, дерайлираха пет вагона. Власов и Клевачов бяха осъдени за тероризъм и опит за убийство на две или повече лица въз основа на национална омраза. Осъдените за бомбения атентат в „Макдоналдс“ в Москва националисти, според Кожевникова, са организирали и три експлозии на железопътни линии: две учебни и една реална. Преди две години беше взривен същият „Невский експрес“. Никой не беше убит, а 19 души бяха ранени. „Разследването в крайна сметка тръгна по кавказката следа, но не изключвам, че сега това може да бъде преразгледано“, каза Кожевникова.

Самите националисти сочат, че предишната експлозия на влака за Санкт Петербург е извършена от кавказци. „Организаторите на терористичния акт с най-голяма вероятност са ислямски радикали, които имат отношение и към предишната експлозия на влака „Невский експрес“, четем, например, на сайта на Движението срещу нелегалната имиграция (ДПНИ).“По замисъл и почерк този терористичен акт прилича много на онзи, който беше извършен преди две години“, се съгласява Мишуев. В ДПНИ смятат, че нападението може да е в чест на ислямския Празник на жертвоприношението Курбан-байрам. „Не съм чувал бунтовниците да отбелязват Курбан-байрам“, казва членът на научния съвет на Московския център „Карнеги“ Алексей Малашенко. В Русия все още не са отчитани терористични актове в деня на жертвоприношението, но в окупирания от американците Ирак се извършват терористични атаки по време на целия свещен за мюсюлманите месец Рамазан.

Възможно е целта на взривилите влака да са били някои вип-персони. „Невский експрес“ е популярен сред федералните чиновници с произход от Санкт Петербург. В една от вагоните на влака се е намирал шефът на Руския държавен резерв Борис Евстратиков (загинал). Убит е и бившият сенатор от Санкт Петербург, ръководител на Държавната корпорация за пътищата „Автодор“ Сергей Тарасов. Във влака са пътува и няколко чиновници от по-ниско ниво. Шефът на железниците Якунин преди няколко дни предложи на президента Медведев да се качи на първия редовен рейс на високоскоростния влак „Санпан“, който от 18 декември ще върви между Москва и Санкт Петербург.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.