Желева не става, какъв ресор да й дадат? Бойко напъди Кунева от байганьовщина

Румяна Желева и Меглена Кунева – двамата български еврокомисари. Кунева беше призната от Европа като способен политик, Желева е спорна фигура, фаворизирана от премиера Борисов. Снимки: БТА и Булфото

Външната министърка Желева стана еврокомисар с измислен ресор, пригоден май специално за нея, според скромните й възможности. Също както предишното правителство измисли министерство със странен ресор за Емел Етем. Тя беше госпожа “Бедствие”, сега Желева ще е госпожа “Еврокриза и хуманитарна помощ”. Вестник “Труд” я нарече “Пожарникарката на ЕС”, сякаш за да придаде важност на поста й. По-скоро изпъква вицът – че при пожарникар премиер, каква друга да бъде комисарката от България?

Ресорът на Желева е “Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи”. И това т. нар. портфолио не е самостоятелно, а под надзора на друг комисар.
Същевременно ресорът “земеделие” (един от най-важните в ЕС) е даден на Румъния, а словашкият комисар става зам.-председател на ЕС. Каква ти тук Желева? Иначе тя е много подходяща за ВИП Данс, харесва се на феновете на Бойко като танцува и разголва кълки.

А премиерът Борисов пред БНР заяви направо че, “ресорът на нашия еврокомисар е по-важен от предишния”, тоест от този на Меглена Кунева. И той направи аналогия с министерството на Етем – щом било маловажно, що Доган дал на Емел Етем такъв пост?
А защо тогава Борисов закри Министерството на бедствията и авариите, като не е маловажно?

Очевидно е, че Европейската комисия е дала някакъв ресор на Румяна Желева, колкото да даде нещо и на България.
А претенциите на Борисов преди 3 месеца бяха за ресор “Енергетика”. И ако беше предложил достатъчно компетентен човек за този пост, можеше и да претендира. Но неговият избор на недостатъчно образованата и със съмнителен опит Желева за външен министър и еврокомисар показва, че партията ГЕРБ няма особен ресурс. И – по-лошо – не иска да използва националния ресурс от хора. Какво му пречеше на Борисов да предложи пак Кунева за комисар? Всички дипломати, които имат досег с Брюксел, знаят, че авторитетът на Кунева там е огромен и дори се е коментирало, че ако предложат нея, без колебание ще дадат на България ресор “Енергетика”, а дори и по-отговорен.

Румяна Желева танцува румба във ВИП Данс

Но никой не е пророк в собствената си страна. Докато издание със световен авторитет като списание “Икономист” пише, че Кунева е един от най-успешните еврокомисари (виж тук), в българската преса я чернят, обслужвайки правителството на Борисов, за да може обществото да приеме неговото решение да я изключи от външната политика.
Малко след сп. “Икономист”, най-масовият български вестник “Уикенд”, част от групата вестници на Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски, които сега обслужват премиера Борисов, пусна статия “Аман от снахата на политбюро”. Това се отнася за най-успешния български представител в европейската политика. Кунева беше избрана с гласуване в Интернет от жители на целия Европейски съюз за “Еврокомисар на годината” и за “Европеец на годината” (виж тук). А в. “Уикенд” написа, че някакво си списание, й връчило някаква титла, както тук сп. “Блясък” било връчило на футболиста Божинов титлата “Усмивка на годината”.
И вестници в стил гьобелсова пропаганда повтарят лъжата, че Кунева е била снаха на член на политбюро (свекърът й Пръмов не е бил такъв) и цитират измислени цифри за заплатата й, с какви пари щяла да се пенсионира и др.

Но помни ли някой какво каза Борисов за Кунева? Попитан дали ще даде на Меглена Кунева експертен пост след приключването на мандата й като еврокомисар, той отговори: „Кунева е човек на НДСВ. Да си спомняте те да са ми предложили пост – те ме изгониха на улицата. Аз по-лош експерт ли бях в МВР? Царят ме изгони и ме остави на улицата, като предпочете Румен Петков пред мен.“ Казаното от Борисов показва, че той е дребнав и отмъстителен политик, с болезнено честолюбие и амбиции – искал е да стане вътрешен министър в правителството на тройната коалиция, но стана Румен Петков, защото БСП си държи на това министерство. И заради честолюбието си е готов да изключи най-авторитетния в Брюксел български политик.

Опозицията пък пресилено използва повода с определения ресор на Желева. Евродепутатката от НДСВ Антония Първанова поиска да има спешна реакция на българското правителство – това портфолио не трябвало да се приема без коментар и без да има обсъждане. Това било лошо отношение към страната, всички политически сили трябвало да се обединят около каузата да се засилят позициите на България в комисията, за да влияела тя на политиката на Европейския съюз.
Но, ако ще е с такива като Желева, по-добре България да не влияе на тази политика.
А лидерът на БСП Станишев направо каза: „Това, че България получи най-незначителния не само от политическа, но и от икономическа гледна точка ресор в Европейската комисия, е явен сигнал за първи провал на българското правителство и лично на премиера Бойко Борисов на европейската сцена“. Според него това поставя България в периферията на формирането на европейските политики.
Ами къде другаде, освен в периферията? България и географски е в периферията, а тукашните политически боричкания няма как да я поставят в центъра на Европа. Отношението трябва да се промени тук, а не там.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.