КАТ дебне за пияни шофьори. А дрогираните? Какви са тестовете за наркотици?

Тест за канабис, марихуана. Наличието се установява в урината до 10 дни след употреба. Снимки: авторката

Шофьор на такси разказва: „Напушил съм се с трева, та две не виждам. Качват се в таксито двама да ги возя от „Младост“ до „Надежда“. Тръгваме, а пред очите ми всичко е като на филм. По едно време на „Цариградско шосе“ се стряскам. Отзад ми свиркат с клаксони, но не знам защо. В последния момент виждам, че съм се устремил към мантинелата. От страх за малко да спра в задницата на тоя пред мен. Викам си – ще се стегна и ще карам по-внимателно. Тъкмо се успокоявам и пак започвам да се отпускам, когато забелязвам в огледалото за обратно виждане някакви непознати на задната седалка. Хваща ме параноята – какви са тия бе, какво правят в колата ми, но те си стоят спокойно и аз започвам да се мъча да се сетя. По едно време включвам, че трябва да са ми клиенти, обаче изобщо не знам къде отиваме. Отварям си страничния прозорец да ми изветрее главата и си викам: „Аз съм е*аси боклука! Е*аси боклука съм!“.

В България няма статистика колко шофьори карат коли под въздействие на наркотици. Някой трябва да помете 4-5 автомобила пред себе си (както беше направил някакъв дрогиран с кокаин и амфетамини самоковец), за да го изпратят катаджиите на кръвен тест за дрога. В момента официално служителите на КАТ не разполагат с нито един дрегер за наркотици и могат да проверяват на място шофьорите само за алкохол. Много рядко – при произшествия или ако човекът срещу тях е видимо неадекватен, а алкохолната му проба е отрицателна – катаджиите изпращат водача в лабораторията на Съдебна медицина в Александровска болница да го тестват за наркотици. По статистика, на 5000 кръвни алкохолни проби в София се правят десетина за дрога.

В Европа и по света полевите тестове за наркотици отдавна са въведени, а дрогираните шофьори се наказват с глоби, отнемане на точки, лишаване от шофьорска книжка и т. н. В България шефовете на КАТ от няколко години обещават да купят уреди за дрога (миналата година даже бяха избрали и фирма, която да им ги достави), но си остават само с приказките. Наказателният кодекс предвижда до 2 г. затвор за шофиране под въздействие на дрога, но докато няма уреди текстът си остава пожелателен.

В някои щати на САЩ използват устройства, които познават само по очите дали шофьорът е дрогиран и с какво вещество, но в момента най-разпространени и в Щатите, и в ЕС са бързите тестове със слюнка. Те са с над 96% точност и резултатът излиза до петата минута.

Тест за кокаин, амфетамини и др. Снимки: авторката

Други тестове за наркотици се правят с кръв, урина, кичур коса, кожа, нокти, пот. Най-евтиният и бърз наркотест е с урина, но не е подходящ за проверка на шофьорите, особено ако водачът е жена. Такива тестове се продават по аптеките, надеждни са и се използват най-често от родители, които искат да проверят дали детето им употребява наркотици.

Кръвните тестове, които се правят в лаборатория, улавят веществото за кратко след употребата – между 12 часа и 3 дни (в зависимост от вида на дрогата). Тестовете с урина хващат хероина и амфетамините до 2-3 дни след употребата, кокаинът – до 4 дена, метамфетамините – до 5 дни максимум, а тревата – в зависимост от това колко редовно се пуши. Ако някой си е запалил само една цигара, организмът му ще се изчисти до 2-3 дена, но ако пуши редовно (по 2-3 пъти в седмицата или всеки ден), тестът му може да бъде положителен и повече от 14 дни след като спре. Най-дълго се задържат и се хващат чрез уринните тестове лекарства като барбитурати и бензодиазепин. Те може да се излъчват до 1 месец – 40 дни след употребата и наркотестът да излезе положителен.

Алкохолът се задържа в кръвта до 12 часа след употребата, а другите вещества – до 2-3 дена, казват от информационната линия drugsinfo-bg.org. Затова и катаджиите, когато хванат някой шофьор в нарушение, веднага го изпращат в болницата за кръвен тест. Най-дълго наркотиците се задържат в косъма на главата – до 90 дни след употребата, но косата трябва да е минимум 7.5 см дълга и да се отреже цял кичур.

Всички наркотестове регистрират само наличие на съответното психоактивно вещество в организма, но не дават информация колко пъти е взимано, кога точно и в какво количество. Ако човек си е дръпнал само веднъж от цигара с марихуана, тестът му за наркотици ще е положителен, също както и ако редовно е пушил трева. В този смисъл остава широко поле за гадаене.

Тестовете за дрога са два вида – за конкретно вещество и комбинирани за всички наркотици. Уринният тест само за един наркотик струва 3-4 лева в аптеките, а за всички вещества е около 20 лева. Кръвният тест (който се прави само в Съдебна медицина на Александровска болница) е около 100 лева. Тестовете със слюнка вървят между 20 и 50 лева, а по-дълготрайните – с коса, нокти и др. излизат по няколкостотин лева за едно изследване.

Как се манипулират тестовете

Тестовете с урина се използват най-масово в България и вече са измислени много начини да бъдат манипулирани. Най-безобидният е, когато родителите на тийнейджър изпратят детето си да купи тест за определено вещество, примерно хероин, то да се върне с тест за метамфетамини. Ако не са запознати или не обърнат специално внимание на обозначението (в тестовете веществата са изписани със съкращения на латиница – AMP за амфетамини, COC за кокаин, OPI – за опиати хероин, морфин и др., MET – за метамфетамини, THC – за марихуана), родителите остават излъгани – тестът е отрицателен.

Друг вариант за манипулация е да се внесе чужда урина или да се пази  собствена, но чиста. Хора в т. нар. напреднала употреба си складират шишенца специално за тестове. Ако в пробата попаднат кисели вещества – лимонтозу, оцет и др. – те неутрализират теста. Същата работа върши и малко белина –  получава се отрицателен резултат.

Има различни техники, с които може да се заблуди тестът, дори урината да се дава в присъствието на родител (контролен орган). Примерно, ако човек  потопи пръста си в белина или сложи топченце лимонтозу под нокъта си, може да даде урина пред свидетели така, че тя да измие неутрализиращото вещество и то да попадне в чашката. Насаме е още по-лесно да се капне лимонтозу, оцет, белина и др. Затова вече на пазара има и тестове, които хващат не само наркотиците, а и веществата, които фалшифицират теста.

Хората, които редовно употребяват наркотици, стигат до крайности в своята изобретателност, за да заблудят тестовете, казват от drugsinfo-bg.org. Примерно – момичетата сипват чиста урина в презерватив, завързват го, натъпкват си го във влагалището и го спукват с игла, когато трябва да дават проба.

Може ли тестът да покаже положителен резултат, без човек да е употребявал наркотици

Някои болкоуспокояващи реагират на хероиновите тестове, защото съдържат кодеин или са на бензодиазепинова основа. Например, ако човек пие лекарства за главоболие като „Ацефеин“ и „Солпадеин“, тестът му за хероин ще бъде положителен. Този факт често се използва от зависимите, които обикновено отричат резултатите от теста си с думите: „Не съм употребявал хероин, но се сещам, че снощи ме болеше главата и изпих едно хапче“.

„Измислят невероятни оправдания, казват от drugsinfo-bg.org. При положителен тест за марихуана едно момче изтъкваше като причина, че смуче таблетки за гърло „Тантум верде“. Според друг, вероятно в протеините, които пиел във фитнесзалата, слагали нещо, затова хероиновият му тест е положителен“. Най-популярното оправдание при положителен тест за марихуана гласи: „Бях в затворено помещение, около мен се пушеше и съм се надишал“, което е невъзможно, защото концентрацията на активно вещество във въздуха не е достатъчна, за да бъде отчетена от тест за дрога. Човек трябва директно да е вдишал дима.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.