Босна: Ислямски водач иска още 500 години турско робство

Давор Ковачевич

Мюсюлманки в Сараево. Снимка: АФП/БТА

„Водачът на Ислямската общност в Босна и Херцеговина Мустафа Церич е директно включен в политическите процеси в тази страна. Изявленията, които той прави в момент на значителни събития в Босна и опити да се намери общо решение, не са, нито могат да бъдат послания на мира. Те са ясен сигнал и за сърбите, и за хърватите, че трябва да се разтревожат. Господин Церич трябва най-сетне да дръпне пръстите си от политиката и както подобава на религиозен водач, да започне да се занимава с това, което е работа на религиозните общности в Босна“, заяви за „Политика“ Душанка Майкич, заместник-председател на Камарата на националностите в босненския парламент.

На изявлението на Церич в интервю за „Дневни аваз“, че е „време Турция да засили ангажимента си на Балканите, които държа стабилни в продължение на 500 години“ и на неговите твърдения, че „Европа е поставила бошняците в своеобразно гето“, Майкич отвръща, че приказките на Церич и неговите становища, с които се стреми да засили разногласията в Босна, са нещо отдавна познато.

„Приказките на Церич са позната история, обичаен негов начин за директна намеса в политиката. С позоваването и призоваването на турската империя и с твърдението, че Европа е поставила бошняците в своеобразно гето, без да споменава другите два народа в Босна, върховният водач на Ислямската общност в Босна всъщност изпраща ясен сигнал и на сърбите, и на хърватите, които живеят в Босна и срещат все по-големи проблеми да излязат на глава с бошняците, които стават все по-радикални“, казва Майкич. Тя смята, че и сърбите, и хърватите би трябвало да се загрижат и замислят „по какъв начин би трябвало да се устрои Босна, за да не бъдат те надвити и да не се сбъднат думите на Церич“.

В интервю за сараевския „Дневни аваз“ по повод големия мюсюлмански празник Курбан Байрам Церич между другото заяви, че „Турция има опит, който може да послужи на всички, които се занимават с Балканите“, защото „те са успели да удържат Балканите стабилни 500 години“, което по неговите думи не е маловажно.

„Ако в Белград се говори за турска османска империя, защо и ние в Сараево да не говорим за ценностите, които ни свързват исторически, културно и цивилизационно с Турция“, прави оценка водачът на Ислямската общност в Босна и констатира, че „бошняците като народ не бива да губят приятелите си и присъствието си в света, защото за тях е най-опасно да останат сами и хората от Изтока и Запада да се отрекат от тях“. Той добави, че бошняците са в нещо като гето и че вирусът на ислямофобията, „зараза, която върлува в света, не е подминал и Босна, разпространява се чрез институциите, дори в държавните структури“.

Церич смята, че бошняците и в Босна, и на Балканите трябва ясно да определят своите интереси. „Трябва да бъдем единни по фундаменталните въпроси за нашето оцеляване и трябва да се освободим от идеологическите предразсъдъци, които се оказаха утопия и ни доведоха до много тежка ситуация и геноцид“, каза той.

„Представител на една религиозна общност, особено върховен водач, не би трябвало, а и не е позволено да се занимава с въпросите, с които се занимава Церич“, отговаря Майкич и напомня за все по-честите заплахи, които се отправят от Сараево срещу политици от Република Сръбска и към нея лично. „Сърбите, които живеят или работят в Сараево, трябва да бъдат национално „изпрани“, за да бъдат според желанието и волята на бошняците“, заключава тя.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.