Забранените минарета – какво всъщност каза Швейцария

Участниците в референдума В Швейцария се обявиха изненадващо за забрана на строежа на нови минарета към джамиите в страната. Социологическите прогнози сочеха точно обратното. Но 57,47 процента изненадващо казаха „не“ на минаретата. Много малко кантони се осмелиха да се обявят против забраната на минаретата, пише италианският в. „Кориере дела сера“. Резултатът от референдума беше определен като катастрофален от скандалния интелектуалец и учен Тарик Рамадан, внук на основателя на египетското Мюсюлманско братство, който живее от дълги години в Женева. Според Рамадан чрез референдума швейцарците са показали колко силно се страхуват от исляма.

Италианските „Стампа“ и „Република“ отбелязват, че Конференцията на швейцарските епископи е определила утвърдената с референдума забраната на минаретата като препятствие пред междурелигиозния диалог. Двете издания не пропускат да посочат и друг парадокс. Вчера в Швейцария имаше и референдум за забрана на износа на оръжия. Славещата се с толерантността си Швейцария одобри забраната на минаретата, но с 68,2 процента отхвърли забраната на износ на оръжия, пишат двата италиански всекидневника.

Според швейцарския в. „24 часа“ резултатът от референдума за минаретата „хвърли истинска бомба“ и стресна почти всички политически наблюдатели. Той разби обичайните представи за швейцарския модел на демокрация, славещ се с умерените позиции, изразявани досега на референдумите. Вестникът цитира Бернар Сибела, депутат християнин в парламента на палестинската автономия в Рамала, според когото днешният свят е отворен към другите култури и религии. Затова сега, като забраниха минаретата, швейцарците ще се изправят пред огромни проблеми. Депутатът допълва, че Берн ще трябва да обяснява на международната общност резултатите от вота.

В. „Тан“ определя забраната над минаретата като голям удар. Но не самото изграждане на минаретата бе поставено на гласуване вчера, а страхът, който вдъхва ислямът у жителите на Швейцария, допълва изданието. Като забраниха минаретата, швейцарците преди всичко искаха да кажат „не“ на забрадките, бурките и ограниченията, които според тях, ислямът налага на жените, те искаха да отблъснат заплахата от постепенна ислямизация на родината им, пише в. „Тан“.

В. „Трибюн дьо Жьонев“ цитира швейцарската министърка на правосъдието и полицията Евелин Видмер-Шлумпф, че резултатът от вота е израз на страховете на швейцарците от екстремистките ислямистки течения. Според нея грешката на правителството на Швейцария е, че не съумя да убеди хората, че като кажат „не“ на минаретата, те няма да успокоят тези страхове. Министърката не изключва швейцарската икономика да пострада от резултата от референдума. Според нея ще има последици за туризма и за швейцарския износ. Освен това тя допуска, че сигурността на Швейцария може да бъде изложена на опасност, но подчертава, че засега конкретни заплахи няма.

Френският в. „Монд“ пише, че вотът ще доведе до промени на член 72 на швейцарската конституция, където ще бъде записана забраната за строеж на минаретата. За да спечелят референдума, привържениците на забраната използваха какви ли не ефекти, като например плакати на жена, обвита изцяло в бурка на фона на швейцарското знаме, покрито с минарета, които приличаха на ракети, припомня френският всекидневник.

Националистите, които стоят в основата на референдума от вчера, не пропускат никога възможността да подклаждат страховете на швейцарците, пише френският в. „Либерасион“. Сега те успяха да убедят смазващо мнозинство от сънародниците си, че минаретата са очевиден символ на политическо-религиозни претенции за власт, поставящи под въпрос фундаменталните човешки права, допълва вестникът.

Според „Фигаро“ дебатът за минаретата може да се пренесе и във Франция, където сега има по-малко от 10 минарета. Вчера генералният секретар на управляващата партия Съюз за народно движение Ксавие Бертран каза, че Франция няма обезателно нужда от минарета за практикуването на исляма, припомня вестникът. Резултатът от референдума е наказателен за политическата класа в Швейцария, която до последния миг се противопоставяше на идеята за този референдум, добавя „Фигаро“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.