Забраната на минаретата в Швейцария ще отекне във Франция

Швейцарският референдум за минаретата може да се отрази и на Франция. Генералният секретар на Съюза за народно движение Ксавие Бертран каза в неделя, че не е сигурен дали във Франция хората имат нужда от минарета, за да изповядват исляма. Марин льо Пен призова политическите елити да престанат да отричат стремежите и страховете на европейските народи.

До този момент във Франция има построени по-малко от 10 минарета. Всички те се издигат над джамии, наречени катедрали. Досега минарето – кула, от която в мюсюлманския свят се отправят призиви за молитви, не пораждаше дебати във Франция. Минарето във Франция е безмълвно и досега сякаш беше смятано по-скоро за орнамент, отколкото за знаме. Бялата варосана кула на голямата джамия в Париж е с височина 30 метра и не поражда смут. Минарето в Кретей достига 25 метра. В Страсбург за минаре никой не се сеща за момента, поради липса на средства. Но ако общността поиска, тя ще има своето минаре, заяви социалистът Роналд Рис, заместник-кмет на града.

Минаре обаче ще има в бъдещата голяма джамия в Марсилия. Проектът ще бъде завършен през 2011 г. и тогава тази джамия ще стане най-голямата във Франция. В началото на ноември френският сенатор и кмет на Марсилия от Съюза за народно движение Жан-Клод Годен връчи на мюсюлманската общност разрешителното за строеж на джамията, която ще се издига в северната част на града. Първоначално Годен беше против джамията, но през 2001 г. промени мнението си и стигна до извода, че не може да лиши 200 000 мюсюлмани от Марсилия от правото да имат прилично място, където да изповядват религията си.

Джамията в Марсилия ще бъде облицована с кристално стъкло и бял камък от Хърватия, какъвто е използван за изграждането на Белия дом и на Моста на въздишките във Венеция. Молитвената зала ще бъде най-голямата в Европа с площ от 3500 квадратни метра. В нея ще могат да се събират до 7000 души. Над джамията ще се издига минаре с височина 25 метра – то ще бъде всъщност фар, от който светлинен лъч ще отбелязва часовете за молитви. Проектът на джамията е на архитекта Максим Рьопо, който припомня, че звуков призив за молитви ще има единствено вътре в сградата. Джамията ще струва 22 милиона евро. Първият камък ще бъде положен на 21 април 2010 г., а храмът ще бъде открит през ноември 2011 г. на празника Курбан байрам.

Досега във Франция кампанията срещу джамиите се водеше само срещу нарушенията на принципите на светската държава. В Монтрьо, както и в Марсилия бяха отправени обвинения към общинските власти, че финансират неправомерно проектите за джамии чрез механизъм за сключване на дългосрочен ипотечен договор. Съдиите потвърдиха, че прекалено нисък наем може да се възприеме като опит за насърчаване на изповядването на исляма.

Неотдавна групи, търсещи френската идентичност, които се страхуват от ислямизацията, се включиха в битката. Но евентуални съдебни действия срещу изграждането на джамиите са доста комплексни във Франция. Кметове, настроени враждебно към наличието на джамии в техните градове, видяха как техните аргументи бяха оборени. Държавният съвет, например, отсъди, че изграждането на джамия в жилищен квартал не би могло да наруши спокойствието на неговите жители. В Бордо движението за идентичност прибягна до медийни изяви, за да оспори проекта, подкрепян от кмета от Съюза за народно движение Ален Жупе.

Миналия януари те събудиха жителите на квартала със запис на мюезин. „Тук, след няколко месеца, всяка сутрин, всяка седмица, всяка неделя, през празничните дни, мелодичната песен на мюезините ще бележи часа за събуждане“, предупреждаваха защитниците на френската идентичност от Бордо. Имамът на Бордо Тарик Убру тогава ги поправи: „Във Франция призивът на мюезините се отправя само в джамиите. Религията не задължава да се изграждат минарета и проектът за джамията в Бордо също не предвижда издигане на минаре“.

В действителност минарето датира не от времето на пророка Мохамед, а от края на първи век от хиджра. „Никой не иска мюезини“, уверяват от френското министерство на вътрешните работи. Пък и мюезините ще бъдат поставени под разпореждането на кмета, както е и с църковните камбани. И в двата случая общинските съвети са задължени да правят оценка на вредното въздействие на шума за слуха и да вземат необходимите мерки, за да гарантират общественото спокойствие в техните общини, се казва в Кодекса на общините на Франция.

В крайна сметка катедралните джамии остават изключение, припомня френската Служба за култовете и религиите. Службата предпочита обаче да настоява джамиите да се строят по новите правила – 200-те проекта за общински джамии да имат само корпус, но не и минарета. Този модел джамии е смятан за по-прагматичен, както от финансова, така и от политическа гледна точка.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.