Взривът в „Невский експрес“ и мълчанието на Путин

Ежедневний журнал

„Невский експрес“ след взрива. Снимка: гзт

В петък вечерта, когато началниците от „петербургската квота“ се връщат от Москва по домовете си с Невския експрес, експресът бе взривен. Експлозията бе организирана тъй, че с минимални разходи да нанесе максимални щети на властта. И наистина, сред убитите имаше двама високопоставени служители. Най-страшното е, че може да не става дума за единичен терористичен акт. А за началото на цяла серия.

Първото, което бие на очи, е мълчанието на Владимир Путин. Всеки път, щом стане терористичен акт, Владимир Путин, който демонстрира мъжеството си гол до кръста на почивка или в кабината на боен изтребител, мълчи. Той мълча през цялото време, докато траеше „Норд-Ост“, през цялото време на трагедията в Беслан. Когато преди Беслан бяха взривени два самолета, властта два дни разказваше, че самолетите били паднали сами.

Друго нещо, което бие на очи: отново ни лъжат за броя на жертвите, също както при експлозията на метростанция „Автозаводская“ или при катастрофата в Саяно-Шушенската ВЕЦ. Какво означава „25 загинали, 26 безследно изчезнали“? Къде може човек да изчезне безследно от един вагон, „претъпкан с трупове“ според очевидците?

Една от заподозрените групи са уахабитите. След като за президент на Ингушетия бе назначен Юнус-Бек Евкуров, ислямистите изгубиха тази република като убежище, като база и минаха в настъпление. Експлозии ехтят една след друга: градското управление на милицията в Назран, покушението срещу Евкуров, убийството на дагестанския вътрешен министър, покушението срещу Рамзан Кадиров – президента на Чечения.

Заради всичкия бардак и беззаконие силите на екстремистите рязко нараснаха, а федералните чиновници и шефовете на силови структури, при все че формално се борят срещу екстремизма (и разстрелват когото им падне), всъщност директно го субсидират – за да не ги закачат въоръжените бунтовници, плащат им откуп с част от крадените бюджетни пари.

Само в Ингушетия роднините на бившия президент Мурат Зязиков са плащали на уахабитите по 30 милиона рубли месечно, призна Русланбек Зязиков – братовчед на предишния републикански лидер, навремето началник на охраната му. В Дагестан пък уахабитите, доскоро маргинали, са се превърнали в системен фактор, облагайки с данък бюджета и бизнеса. Дагестанският президент Муху Алиев чудесно го знае, но вместо публично да осъди екстремистите макар и с една дума, издейства от Москва пари за финансиране на проекти, чието географско разположение и спецификата на местния бизнес ги превръщат в проекти за финансиране на екстремистите.

Неотдавна в Кабарда (област от република Кабардино-Балкария в Северен Кавказ – б. р.) бе заловена шайка, рекетирала предприемачи. Мошениците им показвали кадри, на които местният амир (титла на мюсюлмански владетели – б. р.) Анзор Астемиров приканва да се даряват пари „за джихад“. Стана ясно, че изнудвачите били ченгета. На ченгетата им се сторило по-убедително да се представят за уахабити (!).

Единствената сила, която реално се бори срещу екстремистите в Кавказ, засега е Рамзан Кадиров. И естествено рано или късно екстремистите биха се сетили, че да заложат бомба на безлюдна железопътна отсечка край Твер е далеч по-евтино и по-просто, отколкото да пращат самоубиец, който да хвърли във въздуха Кадиров и Делимханов на някой строеж*. Никой, запознат с обстановката в кавказкия регион, не си задава въпроса „Защо гърмят експлозии в Кавказ?“ – той се пита: „Защо няма експлозии в Москва?“.

Другата група заподозрени са фашистите. След като бяха арестувани Никита Тихонов и Евгения Хасис, предполагаемите убийци на Станислав Маркелов и Анастасия Бабурова**, стана ясно, че заподозрените са близки до организациите „Руска присъда“ и „Руски образ“, насърчавани и насочвани от идеолозите на Кремъл в проекта за „управляем национализъм“.

Както бе предсказала Галина Кожевникова, заместник-шеф на аналитичния център „СОВА“, арестът веднага бе последван от първата шумна акция на фашистите – убит бе антифашистът Иван Хуторской. „Комсомолская правда“ публикува статия за смъртта му, според която самият загинал от фашистки ръце е бил мръсник. Това е знакова статия, особено с оглед на факта, че един от идеолозите на „Комсомолская правда“ – Дмитрий Стешин, е бил викан на разпит по делото за убийството на Маркелов и Бабурова. Той лично познава предполагаемите убийци.

Във връзка с „Руска присъда“ и „Руски образ“ всъщност би трябвало да бъде разпитан не Дмитрий Стешин, а Владислав Сурков. Не защото заместник-шефът на кремълската администрация лично е свързан с убийците, а защото проектът за „управляем национализъм“ излезе съвсем неуправляем. Чиста проба азефовщина***. И днес организациите, закърмени и отгледани в рамките на този проект, разполагащи с огромно количество оръжия и солиден брой съюзници сред хората на власт, лесно биха могли да преминат към акции на възмездие, за да сплашат населението.

Общото между двата варианта – уахабитите или фашистите, е тоталното, пълното разпадане на властта. Колапсът на руската правоохранителна система е стигнал дотам, че шумните убийства, които биха вълнували коя да е държава месеци наред, у нас вече са всекидневие. В мирно време всяко убийство е новина, по време на война – статистика. В Русия смъртта се е превърнала вече в статистика и путинският елит, хвърлил страната в този бардак, напразно смята, че ще могат да го спасят лични сметки, лични ченгета и лични приятелства.

В „Невския експрес“ се е качила цяла Русия. В един вагон пътуват путинските чиновници, в друг – бизнесмените, в трети – хора като майор Евсюков****, в четвърти – населението. А машинистът Владимир Путин предоставя преференции на „Роснефт“, отпуска заеми на „АвтоВАЗ“ и мъжествено позира пред фотографи в кабината на изтребител.

По БТА

*Снайперист застреля през октомври в Грозни атентатор самоубиец при неуспешен опит да взриви с кола бомба президента на Чечения Рамзан Кадиров и депутата от Държавната дума Адам Делимханов – б. р.
**Руският адвокат правозащитник Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова бяха застреляни през януари т. г. в Москва – б. р.
***Евно Азеф, оглавявал бойната организация на руските есери преди октомврийската революция, същевременно е бил агент провокатор на царската тайна полиция – б. р.
****Майор Денис Евсюков от руската милиция стреля тази пролет по пазаруващи в московски супермаркет, уби трима и рани шест души – б. р.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.