Хммм… Българско вино пино ноар. Кое е най-добро – дегустация на 9 вида от магазина

Ясен Захариев по време на дегустацията. Снимка: Нели Томова

На българския пазар се появиха почти изведнъж доста вина от сорта пино ноар – малко познат у нас. По принцип го знаят само познавачите, а винарски изби започнаха да засаждат лозя с този сорт пред няколко години. Тази есен на пазара излязоха първи и втори реколти на повечето изби и ценителят може да избира между двайсетина различни вина. Но някои видове се намират трудно, срещат се тук-там по специализираните магазини.

В e-vestnik си направихме труда да намерим в магазините 9 вида пино ноар от български изби, с изключение на прекалено скъпите за нашия пазар – над 20 лв. бутилката. Тествахме ги при т. нар. сляпа дегустация, като разкривахме кои са марките, след като им сложихме оценки. Общото ни впечатление е, че вината с грозде от този сорт са може би малко по-добри от подобни вина от други сортове, дори на същите производители.

Сортът пино ноар стана много популярен на Запад в последните години. Преди 5 години нашумя един филм – “Отбивки” (Sideways – 2004),  в който един от главните герои е почитател на пино ноар и мрази мерло. Понеже филмът беше доста успешен, в Америка и Англия се появиха думи като “пинофил” и “мерлофоб”, а отделно продажбите на пино ноар скочиха нагоре за разлика от мерлото, което отбеляза спад. Филмът показва нарасналото внимание към виното от този сорт, но и на свой ред предизвика небивало търсене на пино ноар. Очевидно е, че сортът се превръща в предизвикателство за винарите и за потребителите. Не е чудно, че все повече хора в България са склонни да експериментират с него.

Българското пино в началото на дегустацията. Снимка: Нели Томова

Но ето няколко думи за сорта. Много хора смятат, че е проста работа да направиш червено вино. Вземаш някакво грозде, хвърляш го някъде да ферментира, а после точиш и пиеш. Този мит е еднакво погрешен за всички сортове грозде, е особено далеч от истината, когато става дума за пино ноар. Това е френски сорт с дълга история, изключително труден за работа, капризен и своенравен. Технолозите, които тръгват да правят вино от него, трябва да знаят с какво се захващат, иначе е възможно да стигнат до трагични резултати.

Пино ноар съзрява относително рано и е изключително чувствителен към климатичните и географски особености  на мястото, където е засаден. От там вероятно е и способността му да се променя и да мутира с времето, като по този начин от него са образувани стотици различни клонове. Ако расте на място, където е малко по-горещо, отколкото трябва, той ще узрее прекалено бързо и няма да може да развие някакви особени качества, освен едната плоска и елементарна сладост. Ако пък е прекалено студено, е много вероятно да измръзне. Към това трябва да прибавим склонността на пино ноар да боледува по-често от другите сортове и сравнително ниския добив, който се получава от него. Освен това, много скоро след гроздобера и по време на ферментацията, гроздето от сорта обикновено се превръща в лепкава и трудна за обработка каша, която всеки сезон се превръща във вбесяващ кошмар за винарите.

Мястото, където пино ноар е у дома си, е Франция и по-точно Бургундия. Там от него се правят едни от най-фините и сложни вина в света, които не случайно са и едни от най-скъпите. Това е не малко основание и на други места да си опитат късмета с него. В Германия пино ноар е известно още като Блаубургундер и Шпетбургундер, в Италия – като пино неро. Засега, като че ли най-голям и признат успех със сорта, освен във Франция, имат в Нова Зеландия, Орегон и в някои по-хладни области в Калифорния. Опитите продължават, както се вижда и в България.

Забавно ни беше да откриваме общото, характерно за сорта, във всички дегустирани вина, колкото и да бяха различни. Във всички вина се забелязваше един наситен цвят и характерен отенък към лилаво, независимо че не всички вина бяха с по-плътен цвят.

Оценките на деветте вида български вина пино ноар са по шестобалната система (виж тук защо по шестобалната, а не по 100-точковата). За този, който предпочита точковата система, ще кажем, че всичките вина, с изключение на последното, се нареждат над 80 точки, а първите две със сигурност са около 85 точки.

1

Мн. добър 4,50

Пино ноар 2008 Nimbus Винарска изба „Кастра рубра“

Ясен Захариев:
Аромат: Интересен нос, със зрели череши, пудра захар, ликьорни тонове, чай.
Вкус: Средно тяло, заоблено и плътно. Пикантно, нюанси на червена чушка, черен шоколад. Пикантен финал и много добра дължина.Оценка: 4,50
Иван Бакалов:
Аромат: Зрели червени плодове.
Вкус: Средно към пълно тяло, плодово, хубав баланс на киселини и сладост, меки танини. Много добро усещане като пиеш 1-2 чаши. При повече започва да тежи, висок алкохолен градус – 15%.

Оценка: 4,50

Цена: около 18 лв.

2

Мн. добър 4,50
Пино ноар 2008 Golden Age Винарска изба „Винекс Преслав“

Ясен Захариев:
Аромат: Приятни минерални тонове, мъх, какао.
Вкус: Добра структура, Стегнато и плътно, нюанси на прясна люта чушка, шоколад.Оценка: 4,75
Иван Бакалов:
Аромат: Деликатен, леко пикантен.
Вкус: Средно тяло, плътно, баланс на кисело-сладко, меки танини, плодово, добър послевкус.

Оценка: 4,25

Цена: около 16 лв.

3

Добър 4,25
Пино ноар CYCLE Винарска къща „Братя Минкови“

 

Ясен Захариев:
Аромат: Среден нос, череша, арония, дървесни тонове.
Вкус: Стегнато тяло, леко пикантно, дълго. Нюанси на черен пипер и какао.Оценка: 4,50


Иван Бакалов:

Аромат: Деликатен, слаб, червени плодове.
Вкус: средно тяло, баланс кисело-сладко, плодово.

Оценка: 4

Цена: около 8 лв.

4

Добър 4,00
Пино ноар 2007 PN Винарска изба „Винекс Славянци“
Ясен Захариев:
Аромат: Деликатен, с плодов характер.
Вкус:Средно тяло с грапави, но приятни танини. Оставя усещане за сухота накрая, но плътността му се запазва. Като цяло е свежо, с акцент на череша.Оценка: 4
Иван Бакалов:
Аромат: Не особено изявен, нюанси на ядки от кайсия, бадем.
Вкус: леко към средно тяло, плодово, зряла череша, баланс кисело-сладко, меки киселини, меки танини.Оценка: 4
Цена: около 8 лв.

5

Добър 3,87
Пино Ноар 2007 Търговище Винарска изба „Търговище“
Ясен Захариев:
Аромат: зрял, плодов, леко затворен.
Вкус: Тялото е леко, пивко, сочно, но доста късо. В средата на вкуса излизат малко по-остри киселини. Непретенциозно вино.Оценка: 3,75
Иван Бакалов:

Аромат: Зрели червени плодове.
Вкус: По-скоро средно тяло, към леко. Плодово, баланс кисело-сладко, слаби танини.
Оценка: 4
Цена: около 14 лв.

6

Добър 3,75
Пино ноар 2006 Saint Ilia Винарска изба „Едоардо Миролио“
Ясен Захариев:
Аромат: със среден интензитет, тонове на целина, зрели сливи, гъби, но слаби.
Вкус: Средно тяло с добър обем, сочност, балансирани киселини. Свежо и добре завършващо. Излиза хубав плод във вкуса – касис.Оценка: 4,25

Иван Бакалов:

Аромат: не особено силен, неизразителен.
Вкус: Средно тяло, плодово. Киселините и танините леко доминират над сладостта. Нелош послевкус.Оценка: 3,25
Цена: около 8 лв.

7

Добър 3,62
Пино ноар 2008 Tracia Estate Винарска изба „Тракия естейт“
Ясен Захариев:
Аромат: Свеж, с горски плодове.
Вкус: подчертана свежест, дори прекалена, излиза касис, шипки. Свежо вино, заострени киселини, Пивко, ще върви със сирена и бяло месо. Не е дълго и няма особено забележителен финал.Оценка: 4,00
Иван Бакалов:
Аромат: сравнително слаб, не особено изразителен.
Вкус: средно тяло, повече към сладко, отколкото към кисело. Киселините са слаби, леко се отделят.Оценка: 3,25
Цена: около 8 лв.

8

Среден 3,37
Пино ноар 2007 Bulgarian Heritage Винарска изба „Старосел“
Ясен Захариев:
Аромат: прекалена зрялост, конфитюр, мармалад от сливи.
Вкус: Тази сладост се запазва и във вкуса, но тялото е нестабилно и се разпада. Накрая остава леко парещо усещане.Оценка: 3,50
Иван Бакалов:
Аромат: мармалад (от сливи), бадеми, малко на мастилница, бакелитена.
Вкус: средно тяло, слаби киселини, повече сладост. Слаб послевкус, бързо изчезва, леко пари на гърлото.

Оценка: 3,25

Цена: около 11 лв.

9

Среден 3,00
Пино ноар Sovata 2007 Винпром Свищов
Ясен Захариев:
Виното е с „тапа“. (Б. р. – „тапа“ на жаргона на дегустатори и технолози е вино, в тапата на чиято бутилка са се развили микроорганизми, гъбички, които внасят определен аромат на мухъл и др. подобни, така че развалят виното).Оценка: няма
Иван Бакалов:Аромат: слаб, усеща се „тапа“, леко на конфитюр.
Вкус: средно тяло, киселините доминират над сладостта, изпъкват танини, но не са неприятни. Виното е дефектно, но според мен не от „тапа“ (после я разгледахме, беше в идеално състояние), а технологично се е получил дефект в цяла партида или серия бутилки, затова му слагам оценка, а Ясен отказа да му сложи.

Оценка: 3

Цена: около 12 лв.

 

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.