Цял свят научи за незначителен инцидент в АЕЦ във Франция. А у нас крият по-страшни

Тия дни стана инцидент в ядрена централа във Франция – агенциите по цял свят съобщиха. Какъв беше инцидентът?
Изключен е за 6 часа един от четирите реактора на централата в Круа, заради проблеми с охлаждането. Охладителната система спряла, защото водата на река Рона, която се използва за охлаждане, носела твърде много растителност. Компанията EDF предприела спешни действия. След 6 часа охлаждането е подновено.
Френската агенция за безопасност окачестви инцидента като 2-а степен по седемстепенната скала. Въпреки че контролът върху реактора е запазен и няма никакво изтичане на радиация.

А какво става в „Козлодуй”?
При далеч по-страшен инцидент с охлаждането на един от големите реактори в „Козлодуй” на 1 март 2006 г., тукашните служби криха дни наред, че нещо се е случило. Когато по изнесена тайно отвътре информация се разчу, че единият реактор е спрян, заради проблеми с охлаждането и системата за изключването му, шефовете на АЕЦ официално съобщиха, че нищо особено не е станало. Дори тогавашният министър Румен Овчаров каза, че нищо не се било случило. По-късно излязоха подробности – прътите, които се спускат в реактора и го изключват, не работят. 1/3 от тях не се спускали въобще, а били ремонтирани от руския доставчик само преди 8 месеца. Реакторът е спрян за дълъг период, а 13 дни наред шефовете на АЕЦ отричат да има проблем с въпросните пръти. След 5 месеца българският ядрен регулатор АЯР призна за проблем с прътите, а инцидентът беше оценен като втора степен – също като във Франция, макар да е много по-сериозен.

Веднага прави впечатление сравнението – във Франция светкавично съобщават и техният регулатор на другия ден обявява незначителната случка за инцидент втора степен. В България крият и тукашният регулатор 5 месеца мисли, преди да оцени далеч по-опасен инцидент също втора степен.
А в един европейски доклад този инцидент в българската АЕЦ беше описан като един от най-опасните в света.

Сега разбра ли някой защо в Европа искаха по-опасните блокове 3 и 4 в Козлодуй да бъдат спрени? Защото българските кратуни са способни да направят беля, каквато и конструкция да са реакторите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.