Обама най-после реши: Още войски в Афганистан, епицентъра на екстремизма

Барак Обама говори в академията Уест пойнт. Снимка: Белия дом

Американският президент Барак Обама обяви, че през първата половина на 2010 г. ще изпрати допълнително 30 хил. войници в Афганистан, с което общият брой на американските военни в тази страна ще достигне 100 хил. души. В реч във военната академия в Уест Пойнт, цитирана от информационните агенции, президентът подчерта, че изпращането на тези военни е жизнено важно за националните интереси на САЩ. Целта е да се ускори предаването на контрола върху сигурността на афганистанските сили и американските части да се изтеглят от страната, което според стратегията трябва да започне през юли 2011 г.

Оттам бяхме нападнати на 11 септември и в момента, в който ви говоря, „Ал Кайда“ готви нови атентати, каза Обама. Той посочи Афганистан и Пакистан като „епицентър на насилствения екстремизъм на „Ал Кайда“. Там, където „Ал Кайда“се опитва да се установи – в Сомалия, Йемен или на друго място, трябва да бъде посрещана с нарастващ натиск и силни партньорства, каза той. Обама изрази увереност, че съюзниците на САЩ в Афганистан също ще изпратят допълнителни части в страната.

„Трябва да се обединим, за да завършим тази война с успех. Защото тук е заложено не само доверието в НАТО. Заложена е сигурността на нашите съюзници и на света“, подчерта Обама. Не сме загубили в Афганистан, но страната се върна назад през последните години, заяви още американският президент. Няма непосредствена заплаха от сваляне на афганистанското правителство, но талибаните набраха сила, посочи той. Обама обаче заяви, че вече няма да дава карт-бланш на афганистанското правителство и добави, че в замяна за американската помощ настоява правителството на Хамид Карзай да се бори с корупцията. Ясно обяснихме какво очакваме от тези, на които помагаме, заяви Обама.

Обама отхвърли всякаква аналогия между войната в Афганистан с тази във Виетнам. Има хора, които смятат, че Афганистан е втори Виетнам, те твърдят, че ситуацията в Афганистан не може да се стабилизира и ще направим най-добре, ако съкратим загубите си и се изтеглим бързо, каза той. „За разлика от Виетнам, сега сме съюзници с широка коалиция от 43 страни, което потвърждава законността на действията ни. За разлика от Виетнам не сме изправени пред въстание, широко подкрепяно от населението. И което е най-важното – обратно на Виетнам, американците станаха жертви на ужасни атентати, дошли от Афганистан, и още са цел на същите терористи“, каза президентът, имайки предвид атентатите на 11 септември 2001 г.

Прегледът на ситуацията в Афганистан и Пакистан ми дава ясна мисия и ресурсите, за да я изпълня, заяви ген. Маккристъл във връзка с подкрепленията от 30 000 военни, които президентът съобщи, че ще изпрати в Афганистан. Генералът бе поискал подкрепление от 40 000 души и висши представители на Пентагона се надяват партньорите от НАТО да съдействат с около 10 000 допълнителни войници. Яснотата, ангажиментът и решимостта, изразени в речта на президента, са голям напредък за установяването на сигурност в Афганистан и за елиминирането на убежищата на терористите, които заплашват сигурността в района и по света, добави генералът. Той се ангажира да предаде отговорността на афганистанските сили за сигурност веднага, щом условията на място го позволят.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че очаква съюзниците да осигурят най-малко още 5000 войници за Афганистан, а вероятно няколко хиляди повече, след като президентът на САЩ Барак Обама съобщи за голямо увеличение на числеността на американските сили в страната, предаде агенция Ройтерс. „Под командването на НАТО в Афганистан са 43 държави и съм уверен, че останалите съюзници и партньори също ще увеличат значително приноса си“, каза Расмусен в телевизионно изявление след като Обама представи стратегията си за Афганистан.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.