Хосе Мухика – от въоръжената борба до президентството в Уругвай

Хосе Мухика. Снимка: елексионесуругуай

Хосе Мухика завърши в неделя пътя си от затворническите килии на уругвайската военна диктатура, продължила от 1973 г. до 1985 г., до президентския дворец в Монтевидео. Като представител на лявото движение, което в края на 60-те години поведе въоръжена борба, Мухика лежа почти 15 години в затвора при много тежки условия, включително няколко години в единична килия. 74-годишният Мухика, който е бивш член на лявата партизанска групировка „Тупамарос“, призна, че е участвал в грабежи, отвличания и други престъпления. Въпреки това страданията, на които е бил подложен по време на военния режим, му спечелиха доверието на уругвайските гласоподаватели.

През годините Мухика се отказа от марксизма и на няколко пъти заемаше държавни постове, включително министър на селското стопанство. Въпреки че продължава да живее скромно, той каза на гласоподавателите, че иска да съхрани пазарната икономика и да защити частната собственост. Мухика, който сега е фермер и сенатор с патриархален вид. Тонът му често е остър, но прямотата му се харесва.

За да успокои гласоподавателите, които се притесняват от радикалното му минало, Мухика избра за свой заместник по-умерения Данило Астори, бивш финансов министър, с когото бяха съперници на изборите за кандидат на управляващата лява коалиция „Широк фронт“. На първия тур на изборите за президент на 25 октомври „Пепе“, както го наричат поддръжниците му, спечели повечето гласове – 48 на сто, а бившият президент, консерваторът Луис Лакале, управлявал от 1990 г. до 1995 г., получи едва 29 на сто. В неделя Мухика спечели 53 на сто от гласовете, а Лакале – 42 процента.

Откритият, но прагматичен Мухика (женен за бившата партизанка, а днес депутатка Лусия Тополански) спечели от постиженията на левите в управлението на малкия Уругвай, притиснат между Бразилия и Аржентина. „Широкият фронт“ дойде на власт през 2005 г. Президентът Табаре Рамон Васкес Росас, който напуска поста, застана начело на успешно реформистко правителство, което имаше рейтинг 60 процента.

С обичайната си прямота по време на кампанията Мухика подчерта, че неговото управление няма да бъде нито перфектно, нито апокалиптично. „Искам да подобря малко нещата“, каза той, наблягайки на необходимостта от борба с бедността, подобряване на образованието и подпомагане на науките и технологиите. След като встъпи в длъжност на 1 март, Мухика ще има възможността, за която като партизанин само е мечтал – да промени Уругвай.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.