200 семейства управляват с насилие и убийства Филипините

Демонстранти искат прекратяване на политическите убийства на Филипините. Снимка: АП/БТА

Ужасяващото избиване на 57 цивилни миналата седмица в южната част на Филипините беше горчиво напомняне за влиянието на политическите династии в тази страна и за опасностите, които крият опитите човек да се освободи от тяхната задушаваща хватка.

Главният заподозрян за отвратителното клане от 23 ноември принадлежи към един от над 200-те политически клана, които от десетилетия господстват във филипинската политика. Дату Андал Ампатуан-младши трябваше да наследи баща си, който от 2001 г. е губернатор на провинция Магинданао, намираща се на 930 км южно от Манила. Очакваше се той да не се сблъска с никаква опозиция в битката за този пост, както бе и с баща му при предходните местни избори.

Но конкурентният клан Мангудадату, който също има много голямо влияние в политическия живот в Южните Филипини, реши, че е настъпил моментът да се оспори царуването на Ампатуановците в бедната южна провинция. Есмаел „Тото“ Мангудадату, който досега беше заместник-кмет на град Булуан в провинция Магинданао, изпрати жена си, двете си сестри и други роднини и поддръжници да попълнят документите за участие в изборите за губернатор, след като самият той получи смъртни заплахи.

Есмаел и семейството му смятаха, че жените, придружавани от дузина журналисти, няма да пострадат. Всички от групата бяха убити, някой брутално застреляни, други обезглавени или разчленени. Жените бяха безмилостно простреляни в слабините, някои бяха изнасилени, преди да бъдат убити. Част от телата бяха заровени в масови гробове, заедно с разфасованите автомобили, с които пътуваха.

Насилието по традиция е част от политиката във Филипините, но невъобразимите мащаби на клането в град Ампатуан накараха хората с тревога да се замислят какво означава съсредоточаването на прекалено много власт в ръцете на няколко политически клана. „Бяхме потресени и травмирани. Изпитахме шок от осъзнаването на истината. Осъзнахме, че подобно нещо се случва, когато властта става абсолютна“, писа в редакционен коментар в. „Филипин дейли инкуайър“.
Навсякъде във Филипините е обичайно явление съпруги, синове, дъщери, братя, сестри и други роднини да заемат ключови постове в управлението.

Висши служители и представители на политически партии често застават на страната на влиятелни кланове в провинциите, за да си осигурят местна подкрепа, специално по време на изборите, когато всеки се обръща към големите филипински кланове, за да постигне изборен успех. Според Центъра за правата на народа в управлението във филипинската политика действат около 250 политически династии. Много от тези семейства имат частни армии или разчитат на подкрепата на въоръжени групировки, за да защитават интересите си.

„Това са същите тези семейства, които принадлежат към икономическия елит на страната. Някои от тях диктуват правилата или са покровители на политици, с които съзаклятничат, за да натрупат голяма икономическа мощ“, заключава центърът в доклад от 2007 г. Често пъти семействата бранят политическата и икономическата си власт с всички средства, дори като прибягват към насилие срещу всеки, който представлява заплаха за техните постове или би могъл да намали влиянието им. Понякога дори членове на едно семейство се нападат взаимно на своя територия. През 2006 г. филипински депутат беше убит пред католическа църква в Манила, а неговият братовчед, губернатор на провинция, беше обвинен, че е поръчал убийството.

Филипинската конституция забранява политическите династии. Но Конгресът все още се бави с приемането на закон за прилагане на тази забрана, тъй като много от законодателите във Филипините са против него, защото те също произхождат от политически кланове. Президентката Глория Магапагал-Аройо, която също е от стар политически род (дъщеря е на покойния бивш президент Диосдадо Магапагал) – разкритикува начина, по който се прави политика във Филипините. „През годините нашата политическа система се изроди до такава степен, че е трудно който и да е да постигне какъвто и да било напредък и в същото време да запази ръцете си чисти“, каза тя. „Може би ние изцедихме докрай политическата си система“, допълни тя.

Политиците от влиятелните кланове често защитават непрекъснатото си управление с аргумента, че се грижат за хората от техните земи. Но според Центъра за правата на народа в управлението множенето на политическите династии на Филипините само подчертава „полуфеодалните условия в страната, където богатството е съсредоточено в ръцете на малко семейства“. „Политическите династии са продукт на общество, разделено от различия в доходите и от липса на възможност за социално и политическо издигане за повечето хора“, допълва центърът. „Колкото по-провинциално е едно общество, толкова повече се окопават властимащите“, добавя центърът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.