МВР нямало пари за „вещево доволствие“. Егати. Ами съкращавайте ги тия 63 000

Вицепремиерът, лидер на ГЕРБ и вътрешен министър Цветанов се оплака на среща с с полицейския синдикат, че МВР няма пари. Министерството имало 65 милиона лева неизплатени задължения, съобщи той.
Ами защо в България има 63 000 служители в МВР, а само 32 000 – армия? За какво е тая полицейска армия, като едно престъпление не може да разкрие?
По брой на полицаи на 100 000 жители България надминава страните от ЕС, някои – два пъти. И полза никаква. А Цветанов обещава, че за заплати ще има, за социални придобивки – също. Що ще храни безделници?
Той не трябват да троши пари, а да прави реформа.

С какво се занимават дежурните полицаи вечер? Седят по капанчета, хапват, пийват и като ги извикат по радиостанцията, тръгват с нежелание. Или привикват в тъмното уличните проститутки. Или – седят на гюме да тарашат шофьорите на проверка. И са си накупили с джобни пари уреди за проверка за алкохол, с които рекетират. Без да са им зачислени дрегери, полицаи от районните правят проверка за алкохол всяка вечер из цяла България. И това го знае всеки в МВР. Но си трае – да припечелват по нещо колегите, да вземат по някой рушвет, че заплатите малки.
Ами да ги съкратят наполовина, да вдигнат двойно заплатите на останалите, но да останат свестните, които не са рекетьори.

Цветанов каза, че МВР имало да плаща 23 милиона лева за „вещевото доволствие“ на служителите си за тази година. Ужас – милиционерите още използват терминологията от комунизма – „вещево доволствие”. Изразът идва от руски. Това са пари за дрехи и др. подобни.

Защо в армията станаха съкращения, а в полицията – не? Каква е тая дивотия – „вещево доволствие” с парите на данъкоплатеца за едни хора, които само взимат заплата и нищо не вършат? Или – вършат престъпления – сътрудничат на престъпници, участват в банди, използват си служебното положение за рекет.

И Цветанов е поел ангажимент до 15 януари следващата година да бъде „разплатено доволствието” за тази година. Ние милиционерска държава ли сме? Кога ще спре това безобразие?
Цветанов и дума не казва за съкращения, а хленчи, че никога не си бил представял, че в МВР щяло да бъде толкова тежко.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.