Кадафи ще заменя заложници и срещу минарета в Швейцария

Забраната на строежа на минарета в Швейцария продължава да бъде водеща тема за швейцарските издания. Те обаче я обвързват и с присъдата срещу двамата швейцарски бизнесмени в Либия. Двамата бизнесмени бяха арестувани в Либия през юли 2008 г. по обвинение в укриване на данъци и нарушаване на визовия режим, припомнят вестниците.

В интервю за в. „Тан“ съпредседателят на групата на Зелените в Европейския парламент Даниел Кон-Бендит приканва най-богатите мюсюлмански страни да изтеглят парите си от швейцарските банки в отговор на забраната за строеж на минарета. „Най-страхотният отговор на референдума за забрана на минаретата ще бъде, ако най-богатите мюсюлмански страни изпразнят касите на Конфедерацията. Швейцарците ще си извлекат поука само ако референдумът за забрана на минаретата има икономически последици за страната им“, казва лидерът на европейските Зелени. В интервюто Даниел Кон-Бендит приканва швейцарците да прегласуват въпроса за забрана на минаретата.

В друга статия същото издание отбелязва, че само 24 часа след референдума за минаретата, който постави Швейцария в деликатно положение спрямо мюсюлманския свят, Либия е нанесла удар на Берн, като е осъдила в понеделник на 16 месеца затвор и глоба от 2000 либийски динара двамата швейцарски бизнесмени, държани за заложници в Джамахирията от повече от година.

Швейцарският в. „Вен катр йор“ отбелязва, че хиляди швейцарци, разочаровани от резултата от вота за минаретата, са протестирали снощи в Лозана по призив на Движението за борба срещу расизма. В друга статия по темата изданието, както и женевският в. „Трибюн дьо Женев“ коментират присъдата срещу двамата швейцарски бизнесмени в Либия. Сега Муамар Кадафи може би ще поиска да се представи в благоприятна светлина, като реши да помилва бизнесмените, пишат изданията.

„Трибюн дьо Женев“ посочва, че по случая с бизнесмените ЕС не е демонстрирал същата голяма подкрепа за Швейцария както за българските медици в Либия. Все пак Брюксел даде на Триполи ясно да разбере, че докато кризата не бъде решена, може да бъде блокирано издаването на шенгенски визи за либийски граждани, пише вестникът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.