Генерал Маккристъл – човекът в сянка

Барак Обама с ген. Стенли Маккристъл. Снимка: Белия дом

Американският генерал Стенли Маккристъл, командващ многонационалните сили в Афганистан и озовал се сега в основата на едно от най-тежките решения, които трябваше да вземе президентът на САЩ Барак Обама, е бивш военнослужещ от редиците на американските специални сили, свикнал да действа в сянка. Миналия май американският министър на отбраната Робърт Гейтс оправда номинирането на генерала с четири звезди на поста, заеман до този момент от Дейвид Маккиърнън, с необходимостта да се внесат свежи идеи в момент, когато Белият дом започва да мисли за нова стратегия за Афганистан.

Назначавайки го на поста, Гейтс разчиташе на доверието, което Маккристъл вдъхваше у командосите, натоварени със задачата да намалят колкото се може повече жертвите сред цивилното афганистанско население по време на сраженията срещу талибаните. По време на церемонията по встъпването си в длъжност 55-годишният генерал подчерта необходимостта да бъдат защитени афганистанците от всички форми на насилие в момент, когато американските бомбардировки и техните многобройни жертви продължаваха да подхранват негодуванието на местното население срещу чуждите войски в Афганистан.

Генерал Маккристъл е специалист в борбата срещу терористи, а в Афганистан той стана пламенен застъпник на стратегията срещу бунта и седмици наред настояваше Вашингтон да изпрати 40 000 допълнителни военни, като твърдеше, че афганистанската мисия е изложена на риск, ако в идните 12 месеца не получи подкрепления. Въпреки че президентът Барак Обама в крайна сметка му отпусна само 30 000 души, генерал Маккристъл прецени, че военните, които вече са в Афганистан, му дават възможност и ресурси, за да доведе до край мисията си.

През октомври на конференция в Лондон генералът трябваше да отговаря на въпроса дали една стратегия за Афганистан, фокусирана главно върху операциите против терористите, би била уместна. „Краткият ми отговор на този въпрос е „не“. Стратегия, която не оставя Афганистан в стабилно положение, е лишена от дългосрочна визия“, допълни той, рискувайки по този начин да си спечели негативните чувства на вицепрезидента Джо Байдън, привърженик на свеждането до възможния минимум на американските военни операции в Афганистан.

Генерал Маккристъл е роден в семейство на военни. Той е висок и жилав и се храни само веднъж дневно. В продължение на месеци наред той беше далеч от светлината на прожекторите. От август 2008 г. той беше началник на Съвета на началник-щабовете. Преди това беше начело на специалните сили, американски военен корпус, обграден в тайнственост, в който той постъпи на служба през 1980 г. Тези постове поставиха в последните няколко години Маккристъл на фронтовата линия на операциите на американските специални сили в Ирак и в Афганистан.

В Ирак Маккристъл има заслугата за елиминирането на лидера на местния клон на Ал Каида – Абу Мусаб аз Заркауи, през юни 2006 г., както и за използването на тактиката за разбиването на клетките на Ал Каида и на тези, подкрепяни от Иран през 2007 и 2008 г. Специалните сили обаче бяха обвинени, че са измъчвали затворници в Ирак. Според информациите на пресата 11 техни членове са били изключени от този елитен корпус и най-малко 36 други са били обект на разследване.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.