Защо умират войниците на КейФОР в Косово

Мирослав Лазански

Финландски военни участваха в мисиите на НАТО в Косово и в Афганистан, без страната да е членка на северноатлантическия съюз. Снимка: НАТО

Само за седем дни бяха извършени две самоубийства на членове на силите на НАТО КейФОР в Косово. След представителка на словенската армия се самоуби и 23-годишен подофицер от Бундесвера. Случайност ли е или не, последица от депресия в навечерието на коледните и новогодишните празници, раздялата със семейството или причините са други? Дали случаите са само тези, за които се знае официално, или броят на самоубийствата на войниците в Косово е тайна? Никоя армия не обича да съобщава за това, ако не бъде принудена да го направи.

Досега войниците от КейФОР умираха най-много от последиците от радиацията в Косово. Както писаха италианските медии преди няколко години (вестниците „Република“ и „Кориере“), само от италианската армия (в Косово) са починали повече от 30 войници, което е един вид държавна тайна в Италия. Италианската армия отрича да са починали вследствие на радиацията, защото някои от семействата на тези войници започнаха съдебни процеси против държавата.

Мисията на КейФОР в Косово продължава вече десет години и независимо от ограничения във времето мандат на различните национални военни и полицейски контингенти се стига до определена „умора на човешкия материал“.

В страните, които изпращат свои войници в Косово, въоръжените сили намаляват, така че и ротацията на частите, заминаващи за Косово е все по-честа, отделните войници имат все по-малко време за почивка в родните си страни, а вече отново са на ред да заминат за Косово. Въпреки предварителната психологическа подготовка на членовете на тези части, психическият тонус на отделни лица пада, което е увод към самоубийство.

От друга страна местното албанско население все повече възприема членовете на КейФОР като окупатори. Времето на някогашната любов между албанците и силите на НАТО КейФОР изглежда е окончателно отминала, което установи още през март 2004 г. „Лос Анджелис таймс“, описвайки сцени, в които американските войници трябваше да стрелят срещу албанци, за да ги спрат в насилието им срещу сърбите на 17 март. При обстоятелства, когато войниците на КейФОР с години са затворени в базите си, когато не контактуват с местното население, когато все по-често срещат нелюбезно население, когато няма вече цветя и почерпки, а в базите са строго забранени алкохолът и хазартът, всичко се свежда до интернет, филми и тренировки. Който не обича тези неща, има излишно време да се занимае и със себе си. Понякога по трагичен начин.

В такъв косовски контекст и след всекидневни патрули някои членове на КейФОР вероятно са потиснати или най-меко казано неразположени. Защото намаляването на психическия тонус може да бъде предизвикано не само от лоши вести от вкъщи, но и повтарянето на едно и също патрулиране, по същите пътища и на същите места. Това може да доведе до по-ниско качество на извършваната работа, защото бдителността отслабва много повече по време на прости задачи, отколкото при по-сложни. Това също така може да бъде предизвикано от критики от страна на командващите подофицери и офицери. При човека най-важен е моментът, който предизвиква емоционални реакции, тоест думата.

Неприятни вести от вкъщи, остри забележки от вишестоящите на терена, грубо отношение от страна на вишестоящите, укори, наказания – всичко това отслабва вътрешната концентрация и психомоторните способности на войниците, което може да доведе и до самоубийства. Наистина, всички части на КейФОР в Косово имат свои психолози, но на всеки психолог вероятно е по-трудно да обяснява на войниците как те в ролята на някогашни освободители на Косово сега, след десет години, са поели ролята на окупатори на Косово. И че повече или по-малко са възприемани по този начин от местните албанци, някогашните „добри“ момчета на Запада.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.