Кратката история на Лишо Пироня

Снимка: Иван Бакалов

Есен на село, до Троян. Красиво, гората… таман се появили жълти листа…
Нагоре по уличката към гробищата са все стари къщи, някои от тях с характерните каменни плочи на покрива, не с керемиди. И по уличката някой ми вика – Иване, Иване. Побелял старец на една пейка. Приближих се. Не може да бъде. Оказа се Лишо Пироня. Най-големият мъжкар в селото. И в региона може би. Женен 3 пъти. Има незаконно дете от циганка от близко село. Преди години на село се майтапеха – тя идва да го търси и води едно русо дете, къдраво… Няма нужда от ДНК-тест.

Лишо беше див и първичен, пиеше по кило ракия, ходеше на лов. Веднъж отишли на лов, спали някъде по Балкана наоколо, взели ракия, наклали огън. На другия ден почнали пак да пият от обяд. Лишо взел да вади див мед от една хралупа, извадил, ама пчелите го нападнали и изпожилили. И както бил пиян, се надул. Само едното око малко му се отваряше да вижда, разправяха другите. После се прибрали, той изтрезнял и на другия ден, като седнал в кръчмата да пие, пак се подул, все едно дивите пчели пак са го нажилили. Ха сега, де. Спря да пие за няколко месеца. Всеки път като опитваше, се подуваше отново.
Както и да е. Оправи се после и продължи да си пие.
Ожени се за една българка от близко село – на 40 км. И от време навреме нещо се ядосваше и я изгонваше при майка й в нейното село. И като се напиеше, казваше – като се напия ми се приженва. И се качваше пиян на един мотор със счупен фар, по меките пътища към селото на жена си, за по-пряко. И стигне там окървавен, падал 2-3 пъти по пътя. Седи 3 дни, изяде 2-3 кокошки – тъщата коли, готви, храни зетя. Спи с жена си и се прибере на село. После след седмица, като се напие, пак му се приженва и пак тръгва към жена си…

При соца замина да работи в СССР. В Сибир. И там се ожени за рускиня. Но се разведе и се прибра в България.
И после пак отиде в Сибир на работа и се ожени за друга рускиня. От нея има две дъщери. Тя дойде с него в България, и досега живее тук, сибирячка, мъжка жена. Не го изтърпя, разведе се.

След 1990 настъпи безработица. И Лишо решил да иде да прави бизнес в Русия. Отива в Сибир при тъста си, купува един самосвал КАМАЗ и го докарва в България на собствен ход и го продава за няколко пъти по-голяма цена. Така изхранваше семейството, ако такъв може да храни семейство въобще.
Това е цяло премеждие – да докараш самосвал от Сибир. По пътя могат да те убият, да те оберат, камионът може да се развали, щото е руска бракма. Лишо можеше да поправи всичко, особено руска бракма. И той направи тоя номер със самосвала два пъти. Невероятен.

И сега го гледам на пейката – старец. На 56 години. Изреди ми всичките си болести – астма, цироза, високо кръвно, слабо оросяване на крайниците, изкуствена капачка на едното коляно. А от 2 години имал и епилепсия. И взима социална пенсия 110 лв.

И иска цигара, а аз нямам. Който минеше по улицата, Лишо му искаше цигара. Изпроси две, докато говорихме на пейката. Дава всичките си пари за лекарства. Помислих си – аз от какво да се оплаквам, мама му стара – тоя див мъж в какво се е превърнал…

След няколко месеца ми казаха, че починал… Лека му пръст.
Затова – наздраве.
Carpe Diem*

–––––

* Израз на латински – улови мига, живей днес

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.