Взривът в „Невский експрес“ и обичайните заподозрени

Дока Умаров. Снимка: кавказцентър

Враг номер едно на чеченския президент Рамзан Кадиров се опитва да убеди всички, че тъкмо той е взривил „Невския експрес“. Междувременно експерти започват да се съмняват имало ли е изобщо терористичен акт, а Следственият комитет към прокуратурата на Русия търси под дърво и камък виновниците за катастрофата, пише московският електронен в. „Утро“.

Групата на чеченския сепаратистки лидер Дока Умаров пое отговорност за атентата в петък срещу руския влак Москва-Санкт Петербург, при който бяха убити 27 души, съобщи вчера близкият до бунтовниците сайт Kavkazcenter. Чеченските сепаратисти заявяват, че са планирали серия от саботажи срещу стратегически обекти в Русия „по заповед на емира на Кавказкия емират Доку Умаров“, припомнят изданията. Чеченското вътрешно министерство внимателно ще проучи това изявление. Негови представители обаче не крият, че се съмняват във възможностите на Умаров да организира мащабни акции било в тази република, било в други руски региони, пише „Газета“.

По данни на ведомството в момента Умаров се укрива в планините с малък въоръжен отряд и не може да координира действията на разединените групировки, защото се страхува да влезе във връзка с тях, добавя всекидневникът, цитиран от Би Би Си. „Известия“ коментира втория взрив близо до железопътната линия малко след първата експлозия. Председателят на Следствения комитет към руската прокуратура Александър Бастрикин, пристигнал на местопроизшествието, получи от експлозията мозъчно сътресение, припомня вестникът. Взривното устройство е задействано чрез мобилен телефон и експлозията може да е била насочена срещу следствения екип. Тактика, често прилагана в Северен Кавказ, заявил говорителят на комитета Владимир Маркин.

На съвещание с министри и шефове на силови ведомства руският президент Дмитрий Медведев съобщи вчера за спешни мерки за разследване на катастрофата и предотвратяване на терористични актове по железниците в страната. Подробности обаче не бяха дадени, информира „Время новостей“. Шефът на Следствения комитет Александър Бастрикин докладва на президента, че се надява след 10-12 дни да получи „осезаеми резултати“ от дейността за разкриване на престъплението. Засега обаче следствието явно не е отбелязало съществен напредък, макар да има вече „словесни портрети“ на повече от 10 заподозрени, пише всекидневникът.

Следствието смята Умаров за организатор и на предишния атентат срещу „Невския експрес“ през август 2007 г. В самата Чечения обаче изявлението на терористите бе наречено блъф, тъй като те вече нямали ресурси за подобни терористични актове. Според републиканското вътрешно министерство, последните твърдения на Умаров за уж извършени от него атентати в Русия са просто опит още веднъж да напомни за себе си. Федералните тайни служби не коментират. Впрочем, преди няколко дни те погледнаха скептично на информацията, че отговорността за терористичния акт е поета от профашистката групировка Combat 18. Специалните служби съзряха в изявлението й опит да използва трагедията за самореклама, отбелязва „Время новостей“.

Чеченският президент Кадиров припомни, че Дока Умаров си приписа дори катастрофата в Саяно-Шушенската ВЕЦ. Той твърди, че сепаратисткият лидер ще бъде неутрализиран независимо дали е участвал в последния терористичен акт, посочва „Комерсант“. „Има опасност, че ако следствието отново не открие никого, ще тръгне по пътя на най-малката съпротива. Ще хване някой криминален – чеченец, и ще се опита да стовари върху него вината за „Невския експрес“, предупреждава „Московский комсомолец“. „Резултатът ще е мижав, но все ще бъде отчетена някаква дейност“, добавя вестникът.

„Росийская газета“ цитира регионалния шеф на Министерството на извънредните ситуации в Санкт Петербург Леонид Беляев, предположил, че терористите са планирали да взривят два влака едновременно. Беляев заяви, че „Невският експрес“ се е движел с минута закъснение и затова се е разминал с насрещен бърз влак, пояснява официозът. Планът на диверсантите е предвиждал дерайлиралите вагони от „Невския експрес“ да се блъснат във влака Санкт Петербург-Новгород и да го изтласкат от релсите, уточнява „Комсомолская правда“.

Трудно можем да си представим ужасните последици и броя на жертвите в случай, че се бяха сбъднали зловещите планове на терористите. Това щеше да е терористичен акт от мащаба на атаката срещу американските кули близнаци на 11 септември, подчертава изданието. Бомбеният атентат срещу „Невския експрес“ шокира на първо място огромната петербургска диаспора от държавни ръководители, „привикани“ от премиера Путин на работа в Москва, пише „Аргументи недели“. Сред тези хора има министри, шефове на държавни корпорации, началници от президентската администрация и от апарата на премиера. Огромният им списък включва почти целия елит и т. нар. силовики, припомня руският седмичник.

Повечето от тях са се връщали в петък по домовете си тъкмо с „Невския експрес“ и най-често са пътували в трите последни вагона – точно онези, които бяха взривени. Сред най-известните жертви са ръководителите на държавния резерв и на федералната пътна агенция „Росавтодор“, изтъква вестникът. Според някои аналитици и видни петербургчани, диверсията може би е целяла да сплаши именно този контингент, и то по съвсем банална причина. Това може да е първото предупреждение и същевременно отмъщение за нарушени правила на играта в бизнеса на най-различни нива. И най-вече в Москва, където са били превъртани стотици милиарди долари, коментира „Аргументи недели“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.