Центърът отзова Щирлиц. Почина Вячеслав Тихонов

Вячеслав Тихонов в ролята на Щирлиц. Кадър от цветната версия. Снимка: рутв

Големият руски актьор Вячеслав Тихонов си отиде от този свят на 82 г. Той стана изключително популярен през 70-те години на миналия век с телевизионния сериал „17 мига от пролетта“ на режисьорката Татяна Лиознова, където изпълни ролята на знаменития съветски разузнавач Максим Исаев, успял да се внедри в най-високите етажи на тайните служби на нацистка Германия като щандартенфюрер Щирлиц.

Забележителни негови роли в киното са на княз Андрей Болконски в епопеята „Война и мир“ (1967), на писателя Иван Иванович в „Белият Бим, Черното ухо“ (1977) и много други – участва е в десетки филми. Роден е в семейство на работници, завършил училище за стругари, работил във военен завод. Веднага след края на Втората световна война е приет във Всесъюзния държавен институт за киноизкуство (ВГИК) и като студент дебютира във филма на Сергей Герасимов „Млада гвардия“ (1948). По онова време се жени за актрисата Нона Мордюкова.

Десетина години играе в Театър-студията на киноактьора, но не получава ангажименти в киното. Чак през 1958 г. талантът му е открит, забелязан е и от зрителите в „Делото в Пенково“ и в „ЧП – извънредно произшествие“.

След тези успехи Тихонов става един от водещите актьори, истинска звезда в съветското кино и получава редица престижни ангажименти („Ще доживеем до понеделник“, 1968, „Фронт зад линията на фронта“, 1978, „Те се сражаваха за Родината“, 1975). Но огромна популярност му носи ролята на разузнавача Исаев-Щирлиц. Вячеслав Тихонов става лауреат на най-големите звания и награди в тогавашния СССР – народен артист, герой на социалистическия труд, държавна награда на СССР и РСФСР.

Участва във филма „Изпепелени от слънцето“(1994) на Никита Михалков, спечелил Голямата награда на фестивала в Кан и „Оскар“. Трябваше да се снима и в продължението на този филм, планирано за 2010 г. Последната му роля за миналия век е през 1998 г. в „Берлински экспрес“. През 2002 г. актьорът прекарва инфаркт на миокарда. През 2006 г. снима последния си филм – „Андерсен. Живот без любов“, където изпълнява ролята на Господ.

Благодарение на ролята на Щирлиц Вячеслав Тихонов се радваше на небивала в условията на социализма популярност. Неговият герой дори се превърна във вдъхновител на богато народно творчество, на множество пародии и анекдоти. Ето някои от тях на раздяла с Вячеслав Тихонов:

***

На 23 февруари, на деня на Съветската армия, Щирлиц се напи като талпа и облечен в униформа на майор от НКВД, с наган и гола шашка в ръка, цяла нощ бяга пред сградата на Гестапо и крещя „Ех, вашта мама!“И едва на следващия ден той със свито сърце осъзна, че е бил на ръба на провала.

***

Седи си Щирлиц и си спомня за съветските вестници… „Правда“, „Известия“, „Красная звезда“… Ах, тези незабравими статии: „Да превърнем в дело решенията на пленума на ЦК на КПСС“, портретът на вожда на първа страница… О, колко дълго бе лишен от това щастие! За съжаление отново му бе съдено да се задоволява с омразната немска тоалетна хартия…

***

Мюлер се обажда на Щирлиц по телефона:
– Щирлиц, в събота,точно в девет бъдете на „Унтер дер Линден“. Ще се проведе съботник.
„Аха“ – мисли си Щирлиц – „разкрили са ме. Сега ми прави намеци, опипва почвата, а в събота ще ме арестуват. По-добре да се разбера с Мюлер на четири очи, отколкото с Гестапо“.
На другия ден отива в кабинета на Мюлер и си признава направо:
– Хер Мюлер! Аз съм руски шпионин.
– Не на мене тия номера, Щирлиц – отговаря му Мюлер – като чуете за съботник всички ставате руски шпиони.

***

“Щирлиц получава шифрограма от Центъра: “Юстас, поздравления, вие станахте баща.” Мъжка сълза потече по бузата му. Щирлиц не беше се връщал в Родината от цели седем години…”

***

“Гестапо засича шифрограма от Центъра: “Юстас, вие сте магаре. Алекс.” Само Щирлиц може да разбере, че е удостоен със звание Герой на Съветския съюз.”

***

“Щирлиц се приближава до прозореца и се изсеква в пердето. Не, това не е условен сигнал, той просто иска да се почуства пак като полковник Исаев.”

***

Калтенбрунер попълва служебни характеристики… Пита стоящия пред него офицер от СС:
К: – Кажете двуцифрено число?
О: – 64, хер оберщурмфюрер!
К: – А защо не 46?
О: – Защото така ми харесва, хер оберщурмбанфюрер!
Калтенбрунер записва: „Характер твърд, нордически…“ Влиза следващ офицер, въпросът е същият:
К: – Кажете двуцифрено число?
О: – 32, хер оберщурмфюрер!
К: – А защо не 23?
О: – Щом заповядвате, хер оберщурмбанфюрер!
Калтенбрунер записва: „Характер близък до нордическия…“ Влиза следващ офицер. Без да вдигне глава от формуляра, Калтенбрунер пита:
К: – Кажете двуцифрено число?
О: – 99!
К: – А защо не… А-а-а! Това сте вие, Щирлиц!

***

Една сутрин Щирлиц се буди в стая с решетки и без спомени от вечерта. Обмисля ситуацията, като си припомня инструкциите: „Сега ако влезе някой в руска униформа, аз съм майор Исаев от Съветската армия. Ако влезе шваба в униформа от СС – аз съм оберщурмбанфюрер от СС Щирлиц.“
След малко влиза санитарят на изтрезвителното и се усмихва лъчезарно:
– Бива ли да се напивате така, другарю Тихонов, все пак сте народен артист.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.