Русия плаши с толкова жертви. Какво правим ние?

Над 100 души загинаха в Перм, при празненство в нощен клуб „Куция кон“. Властите подчертават, че няма терористичен акт, а нарушаване на правилата за работа с пиротехнически изделия.

О, Боже, каква дивотия. Някакви празнували годишнина на клуба, а им гръмнали фойерверките и станал пожар… кой знае защо – пиянство, небрежност… Руска работа. Така гръмна АЕЦ в Чернобил навремето. „Куция кон“…

От друга страна – може ли човек да вярва на руските власти? Като нищо могат да излъжат, че не е имало терористичен акт, поради някакви висши държавни съображения. Неведнъж са лъгали при подобни инциденти.

От една страна руснакът е лумпенизиран от 70 години комунизъм, после още 20 години див руски капитализъм, а властите се държат като по времето на Брежнев.

За властите там, както по времето на Сталин, човешкият живот не струва нищо. Има по-висши държавни интереси. Когато терористи окупираха един театър в Москва преди няколко години, спецслужбите им убиха над 100 невинни с някакъв газ, за да “решат” проблема. Сталинизмът още не е свършил там.

Но какво правим ние тук? Докато съчувстваме на руснаците за поредицата катастрофи и им се чудим на акъла, у нас три деца загиват в Крумовград. Същата работа. Безстопанствени мини се търкалят из града след закриването на поделението. Парнаджията им дал взривател. Няма контрол, няма възпитатели в социалния дом. Само този човечец си общувал с децата. А после опитал да се наръга с джобно ножче.

„Куция кон“ може да нямаме. Имаме „Амнезия“, „Индиго“, изгорелия влак София – Варна и колко още. Къде са най-популярните клубове и у нас? По приземия и мазета. Знаете ли къде са им аварийните изходи? Бабанките отпред обучени ли са да действат в извънредна ситуация? Как са получили противопожарно одобрение?

Ама нашето безхаберие сигурно вече е европейско, а не славянско. Дано поне „Куция кон“ ни уплаши.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.