Амос Оз: Битката е между културата и промиването на мозъци

Амос Оз със съпругата си Нели. Снимка: милениум

Гостуването на големия израелски писател Амос Оз се превърна в централно събитие на Международния панаир на книгата в НДК. Премиерата на книгата му „Животът и смъртта в рими“ (ИК Милениум) премина пред претъпкана зала, а след нея пред писателя се изви огромна опашка за автографи и той подписва книги повече от час. „Тук съм едва от два дни и не мога да усетя, че съм в чужбина, дори ме е яд, че дадох толкова голяма сума за самолетен билет като се чувствам у дома си“. С тази шега Амос Оз се обърна към българските си почитатели. В страната ви има много топлота, допълни той.

Написаната през 2007 г. „Животът и смъртта в рими“ се приема за една от най-успешните творби на писателя, наричан „еврейския Толстой“. В нея Оз изповедно представя света на пишещите хора, като проследява осем часа от живота на нашумял литератор, който търси своето място между литературата и действителността, между живота и смъртта. Романът е посветен на вината, която, по думите на Амос Оз, е измислена от евреите, но чрез добрата маркетингова кампания на християните, се превръща в нещо много разпространено. Освен голямото присъствие на вина първото място в книгата заема любопитството, коментира още авторът на романа. Героят на романа е един човек, който е безкрайно любопитен, който наблюдава хората и си представя техния живот. „Любопитството е една от най-големите морални ценности. Любопитният човек е по-добър от този, който не проявява любопитство“, каза Оз.

Той се пошегува, че аудиторията в залата е заплашена от това героят на романа му да си измисли техния живот. По думите му „Животът и смъртта в рими“ е книга за любовта, за загубата, за самотата, за смъртта, за желанието, за съвсем обикновените хора. Разказ за това, което искат и това, което си мислят, че искат хората. В романа всички измислени истории се преплитат, животите се срещат, пораждат се чувства, обич, омраза…

Прекрасно ще си прекарате свободното време, ако се вглеждате в непознатите по улицата и си представите техния живот, препоръча писателят на публиката. Той обясни, че когато бил на 7-8 години родителите му го вземали със себе си на кафе или ресторант, където дълги часове разговаряли с приятели. Малкият Амос трябвало да седи послушен през дългите часове иначе нямало да получи сладолед, и тогава, за да не умре от скука, започнал да се заглежда в околните, да наблюдава езика на тялото им, да измисля какви са техните животи. Бях един малък шпионин и такъв си останах до ден днешен, описа той.

Амос Оз специално благодари на преводачката на книгата Маргарита Терзиева и се пошегува, че да се преведе текст от иврит на български е все едно да изпълниш концерт за цигулка на пиано. „Израел е земята на споровете, там всички се карат – там непрекъснато се водят спорове. Населението е общо 7 милиона души и имаме 7 милиона министри и 7 милиона пророци – всеки със собствена концепция за живота“, каза Оз и обясни, че макар да идва от страна на конфликти пише за обикновения човек с много хумор и ирония. В заключение Оз заяви, че в Израел никога няма да се забрави направеното от България през Втората световна война – спасяването на българските евреи.

На въпрос от публиката дали в България е намерил вдъхновение за нова книга, писателят отговори, че вече има българска следа в неговото творчество още в книгата му „Едно и също море“ от 1999 г., която обаче още не е преведена на български. „Много от героите в книгата са хора от България. Ще се радвам тя да бъде  публикувана тук, за да имат усещането, че наистина са се завърнали в страната си,“ каза писателят. Той допълни, че за първи път в действителност е в България, но е бил тук много пъти в мечтите си.

Амос Оз е автор е на 18 книги и над 450 есета, преведени на 37 езика в 96 страни. Носител е на многобройни награди, сред които „Кавалер на почетния легион” във Франция и наградата „Friedenspreis” в Германия и през последните години е сред най-сериозните кандидати за Нобелова награда за литература. На български са издадени и книгите му „История за любов и мрак“, „Познание за жена“, „Как да излекуваме фанатик“, „Черната кутия“.

Професор по литература в Университета „Бен Гурион“ в Беер Шева (град в пустинята Негев, Южен Израел) Амос Оз казва, че обича пустинята и тя го приземява, кара го да вижда нещата реални, каквито са. „Пустинята е на пет минути път от дома ми. Всяка сутрин рано правя около половинчасова бърза разходка из нея. Когато се върна у дома и пусна радиото, ако чуя някой политик да казва думи като „никога“ и „завинаги“, съм сигурен, че камъните в пустинята се смеят“, споделя писателят.

Сражавал се в няколко войни, негова кауза отпреди 40 години е мирът в Близкия Изток. По думите му конфликтът там не е холивудски екшън, а по-скоро древногръцка трагедия. Единственият изход е спорната територия да се подели и на нея да се създадат две държава – Израел и Палестина, смята Амос Оз. „Уверен съм, че ще стане. Не знам колко време ще отнеме. Не мога да бъда пророк в страната на пророците – конкуренцията е голяма,“ коментира шеговито той и добавя, че това е единственият възможен исторически компромис, а компромисът не е нещо лошо, както си мислят някои млади идеалисти. Компромисът е синоним на живот, защото, където има живот, се правят компромиси. Противоположното на компромис не е идеализъм и етика, а смърт и конфликт, убеден е Амос Оз.

„Компромисът е усилието да извървим половината от пътя, който ни дели от другия. Можете да ми вярвате. Имам и богат практически опит, защото от 50 години съм женен за съпругата си“, каза още той. Според писателя най-голямото ни съкровище е миналото – лично и общо, дори да е изпълнено с нещастия, драми и конфликти. „Културата означава да си спомняме онова, което се опитваме да забравим. Битката в световен мащаб днес е между културата и промиването на мозъците.

В нея е впрегната огромна пропагандна машина, която ви повтаря от сутрин до вечер, че трябва да изхвърлите това, което имате, и да си купите друго. Тайното послание е, че миналото няма значение и трябва да се забрави, да се изхвърли“, каза Оз. На въпрос за причините за световната икономическа криза той отговори, че не е специалист по икономика, но за съжаление вижда около себе си хора, които работят повече от необходимото, за да спечелят пари и да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват.

По БТА и соб. инф.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.