Кой ще е президент на Румъния – Бъсеску срещу Джеоана в компроматна война

В Румъния създадоха и онлайн игра с кандидатите за президент. Снимка: от монитора

На втория тур на президентските избори в Румъния днес демократ-либералът Траян Бъсеску и социалдемократът Мирча Джеоана ще кръстосат шпаги в дуел, който, ако се съди по предизборната кампания, съвсем не изглежда джентълменски. При малката разлика в резултатите на първия тур на президентските избори, състояли се на 22 ноември – 32,44 процента за Бъсеску и 31,15 процента за Джеоана, надпреварата се ожесточи в последните дни преди вота.

Липсата на достатъчно сериозни дебати по време на предизборната кампания беше компенсирана от компроматна война, която през двете седмици между първия и втория тур на изборите придоби неочаквани размери. След като организация на татарите в Румъния обвини Бъсеску, че се похвалил с „покръстването на мюсюлманско дете“ и призова мюсюлманската общност в страната да подкрепи опонента му, няколко дни по-късно медиите откриха запис от 2004 г., неавтентичен според направената по-късно експертиза, според който настоящият президент бил ударил дете по време на митинг от предизборната си кампания.

Веднага след обявяването на резултатите от първия тур, Бъсеску обяви победа за „десницата в Румъния“, сумирайки своята подкрепа с тази на лидера на НЛП Антонеску, който получи 20,02 процента. Либералите обаче побързаха да направят ляв завой и сключиха споразумение със СДП. Така Бъсеску, подобно на падналото преди малко повече от месец правителство на демократ-либерала Емил Бок, остана сам срещу всички. Не е странно, че либералите избраха да подкрепят Джеоана, въпреки идеологическата близост между НЛП и ДЛП, възникнала като сливане между Демократическата партия и Либералнодемократическата партия през 2007 г., след като Бъсеску беше в остър конфликт с предишния премиер – либералът Калин Попеску Таричану.

СДП и НЛП се сближиха и около съвместния си опит в качеството си на опозиция с мнозинство в парламента да лансират кандидатурата на кмета на град Сибиу Клаус Йоханис за премиер – кандидатура, която Бъсеску не прие. Политическата криза в страната се задълбочи, след като парламентът отхвърли предложението от Бъсеску за премиер. Нестабилността създаде риск от още по-големи икономически трудности, след като МВФ отложи отпускането на поредния транш от заема в размер на близо 20 милиарда евро заради липсата на легитимно правителство.

58-годишният Траян Бъсеску е бивш капитан от търговския флот. Бил е министър на транспорта в няколко правителства между 1991 г. и 2000 г. Не крие комунистическото си минало, но твърди, че пръв е осъдил официално престъпленията на комунизма. Между 2000 г. и 2004 г. е кмет на Букурещ. Президент на Румъния е от декември 2004 г., когато кандидатурата му, подкрепена от съюза Справедливост и истина, включващ Националнолибералната партия (НЛП) и Демократическата партия, побеждава тази на социалдемократа Адриан Нъстасе. През април 2007 г. е суспендиран от парламента по предложение на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) заради нарушаване на конституцията, а месец по-късно възвръща поста си след референдум, на който получава над 74 процента подкрепа.

51-годишният Мирча Джеоана е бивш посланик на Румъния във Вашингтон и бивш външен министър в правителството на Адриан Нъстасе в периода 2000-2004 г. През 2004 г. участва в надпреварата за кмет на румънската столица, но губи от Бъсеску. Председател е на СДП от 2005 г. От декември 2008 г., когато СДП печели почти равен брой мандати с близката до Бъсеску Демократично-либерална партия (ДЛП), е и председател на Сената. Владее свободно френски и английски.

Бъсеску се представя като „неуморен борец“ за реформи и за модернизирането на Румъния, дори когато това носи риск от поляризация на обществото и го изправя сам срещу всички. Джеоана твърди, че се стреми към „друг тип политика“ и иска да „катализира положителната енергия на народа след пет години на напрежение и скандали“. Според опонента си обаче лидерът на социалдемократите е „марионетка“ на старата гвардия в СДП, най-вече на Йон Илиеску.

След петгодишен мандат на президентския пост Бъсеску е определян от анализатори като „скандалджия“. Джеоана, чийто остър език също е добре познат, заложи този път на имиджа на „умиротворител“. Бъсеску беше обвиняван, че руши правителства, Джеоана, показа, че може да обедини опозиционните сили, след като партията му напусна управлението.

Социологическите проучвания, направени преди първия тур прогнозираха успех на Бъсеску на 22 ноември и победа на неговия опонент, независимо дали той е Джеоана или Антонеску, на балотажа на 6 декември. Проучване на института ИНСОМАР от тази седмица сочи значителна преднина за Джеоана – 54 процента, спрямо 46 процента за Бъсеску. Двубоят ще бъде решен днес, а новоизбраният президент ще има спешната задача да определи премиер, който да формира стабилно и ефективно правителство.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.