Пожарът в „Куция кон“ или цената на безхаберието + видео

Таванът на клуб „Куция кон“ в Перм е облицован със сухи съчки. Кабелите минават през тях без изолация. Снимка: жж

По последни данни загиналите при пожара в нощния клуб „Куция кон” в руския град Перм са 112 души. Арестувани са двамата собственици на нощния клуб, изпълнителният директор, артдиректорът и бизнесменът, който монтирал пиротехниката, станала причина за пожара, съобщиха от следствието. Петимата са заподозрени в нарушаване на правилата за пожарна безопасност, довело по невнимание до смърт на повече от две лица. Ако бъдат признати за виновни, може да бъдат осъдени на до седем години затвор. Арендаторът на бара, който също е сред заподозрените, не е арестуван, защото се намира в болница с тежки изгаряния.

Според основната версия за случилото се един от фойерверките запалил сламения окачен таван на клуба. Осветлението угаснало почти веднага. Любителска камера е запечатала празненството и възникването на пожара. В помещението прозорците били заковани и можело да се излезе само по тясна вита стълба. Повечето от жертвите са се задушили от отровните газове или са били смазани в настаналата паника.

Президентът Дмитрий Медведев обяви 7 декември за Ден на национален траур в Русия и направи изявление по повод трагедията. По информация на РИА Новости, по време на извънредно заседание с министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу държавният глава изказал възмущение от безотговорността на собствениците на заведението. На свой ред министър Шойгу казал, че въпросният клуб е бил глобяван на два пъти – миналата година инспекторите констатирали 8 нарушения на правилата за противопожарна безопасност, а повторната проверка година по-късно, е била насрочена за понеделник – 7 декември. „Предписания са били дадени, а те (собствениците) не са предприели нищо”, каза Медведев. Руският президент отбеляза, че собствениците на клуба „първо нямат нито разум, нито съвест. Второ, отношението им към случващото се е абсолютно безразлично… Даже са се втурнали да бягат. Необходимо е пълно наказание.”

Заместник-председателят на Съвета на Руската Федерация Александър Торшин предложи да се отмени свободната продажба на пиротехника в Русия и да се въведе държавен монопол върху нея. Основната версия за трагедията в град Перм е нарушаване на мерките за безопасност при боравене с пиротехника. Очевидци съобщават, че искра от фойерверките е попаднала на тавана, запалил се е открит проводник, след което огънят моментално се е разпространил по дървената декорация. В интервю за вестник „Взгляд” Торшин заяви, че в Русия хората не знаят как се борави с фойерверки и затова предложи те да бъдат забранени.

В събота вечерта представителите на органите на реда съобщиха, че първичните следствени мероприятия са завършени. В неделя на роднините ще бъдат предадени телата на загиналите, съобщава вестник „Взгляд”. От своя страна изводи от трагедията се правят и в другите руски градове. В частност кметът на Москва Юрий Лужков реши да промени реда за провеждане на традиционните масови мероприятия. Той обеща да забрани използването на фойерверки и украшения с огън на масовите мероприятия в Москва. В руската столица ще бъде въведен особен контрол върху използването на пиротехника. Намерението на Лужков бе подкрепено и от заместник-председателя на Съвета на Федерацията Александър Торшин.

През целия ден вчера болниците в Москва, Санкт Петербург и Челябинск приемаха десетки ранени. Панихидата за загиналите ще бъде отслужена в Перм в понеделник. Президентът Дмитрий Медведев подписа указ, с който обяви 7 декември за Ден на национален траур. В Москва в националните институти „Вишневски” и „Склифовски” бяха настанени 30 пострадали. Повече от 30 души са хоспитализирани в Санкт Петербург в Института за спешна медицинска помощ „Джанелидзе” и Военномедицинската академия „Киров”. Трима души бяха изпратени в болница в Челябинск. В лечението на останалите московските специалисти ще помагат на колегите си в Перм чрез видеомост. По оценка на лекарите 21 души са с изгаряния над 60%, а в реанимация се намират 17 души. Животът на повече от 20 пациенти се поддържа от медиците с помощта на апарат за изкуствено дишане. За шансовете за възстановяване при някои от пострадалите медиците могат да говорят едва след 4-5 денонощия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.