Договорът СТАРТ изтече, но няма повод за тревога

Изтече действието на постигнатото по времето на студената война споразумение между САЩ и Русия за контрол върху ядрените оръжия. Въпреки това, изглежда, че основните му клаузи ще останат в сила, докато преговарящите доуточнят и последните детайли на договора, който ще го замени. Нито американското, нито руското правителство очакват да има някакви проблеми в областта на сигурността след изтичането на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия СТАРТ-1. Още преди месеци преговарящите изгубиха надежда, че новият договор ще бъде ратифициран навреме, преди да изтече срокът на действие на досегашния.

Ратифицирането на новия договор от Конгреса на САЩ и от руската Дума вероятно ще отнеме месеци. Президентът на САЩ Барак Обама и руският президент Дмитрий Медведев първоначално бяха заявили, че преговорите трябва да завършат преди да изтече срокът на договора. Договорът СТАРТ-1, подписан от съветския президент Михаил Горбачов и президента Джордж Буш баща през 1991 г. , изисква всяка от страните по него да съкрати ядрените си заряди поне с една четвърт до равнище от около 6000 единици и да въведе процедури за проверка на спазването на договореностите.

От утре ще престане да важи и законовата база за тези процедури за проверка, включващи и инспекции на ядрени обекти. Очаква се двете страни да позволят те да продължат до влизането в сила на новия документ. Държавният департамент на САЩ заяви тази седмица, че двете страни може да продължат да спазват някои от процедурите за проверка чрез неофициална политическа договорка, която няма да е юридически обвързваща. Преговарящите все още се борят с процедурите за проверка, които ще предвижда новият договор. Именно този въпрос спъва финализирането на новия документ.

Правителството на Обама би искало работата по договора да приключи бързо, за да демонстрира, че има подобрение в американско-руските отношения и за да набере инерция за постигане на други свои цели в областта на контрола и неразпространението на ядрените оръжия. Русия обаче не бърза толкова. Двете страни вече постигнаха принципно съгласие и очертаха рамката на договора. В Москва през юли Обама и Медведев се договориха в рамките на новия договор да залегне задължението за седем години двете страни да сведат ядрените си заряди до равнища от 1500 – 1675 единици.

Правителството на Обама се надяваше, че сделката ще може да бъде сключена преди предстоящото пътуване на Обама в Европа, където на 10 декември ще му бъде връчена Нобеловата награда за мир. Малко вероятно е обаче дотогава да има някакъв пробив.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.