Промяната в климата – лъже ли Европейският съюз бедните страни?

Организацията „Оксфам“, която се бори с глада по света, обвини политиците от Европейския съюз, че „канибалстват“ с вече набраните средства за подпомагане на развитието на бедните страни и ги пренасочват за борба с климатичните промени.  Ден преди началото на световната конференция на ООН за промяната в климата в Копенхаген „Оксфам“ съобщи, че е открила доказателства за „преразпределяне под масата“ на парите, които някои богати държави са обещали да предоставят на бедни страни. Вместо за преодоляване на бедността, те ще бъдат предназначени за приспособяване на бедните икономики към новите изисквания за намаляване на емисиите на парникови газове, твърди организацията.

Финансирането е един от основните проблеми в преговорите за споразумение, което трябва да замени Протокола от Киото, който изтича през 2012 година. Развиващите се държави искат да им бъдат отпускани милиарди евро годишно, за да могат да противодействат на глобалното затопляне, причинено от развитите страни, най-вече чрез изгарянето на изкопаеми горива.

Европейският съюз смята, че бедните държави ще имат нужда от помощи в размер на 100 милиарда евро годишно до 2020 г., от които около половината ще трябва да дойдат от кесията на световния данъкоплатец. ЕС обаче предложи също така през оставащите години до 2020 г. да бъде даден „начален тласък“ на бедните държави, като им се предостави помощ от до 10 милиарда долара годишно. Съединените щати приветстват идеята за ранно финансиране, но не са толкова ентусиазирани по отношение на дългосрочното подпомагане на бедните страни.

„Финансовата подкрепа, краткосрочна или дългосрочна, е може би най-силният коз, с който разполагат развиващите се държави в преговорите за глобално споразумение за климата“, гласи неофициален доклад на Швеция, която е ротационен председател на Европейския съюз до края на годината. „За началния тласък ще бъдат използвани вече набрани средства“, продължава документът, с който се сдоби Ройтерс.

Според „Оксфам“ твърдението, че ще се използват вече набрани средства, доказва, че политиците обмислят дали да направят това, от което организацията се страхува най-много – да вземат парите, вече предназначени за училища и болници, и да ги представят за подпомагане на борбата с климатичните промени. Целта е чрез измама да се получи подкрепата на развиващите се държави за сключване на споразумение в Копенхаген, смята „Оксфам“.

Според организацията бедните държави трябва да получат общо 200 милиарда долара годишно за приспособяване на своите икономики към новите екологични изисквания, като тази сума не включва вече обещаните средства за подпомагане – това са много повече от предложените от Европейския съюз.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.